Carta Peratus

Pengguna berperluang untuk memaparkan perubahan dinamik beberapa (sehingga 10) alatan kewangan dalam satu carta. Dinamik setiap alatan dikira dalam peratus perubahan harga dari masa yang ditetapkan (umum pada semua alatan carta ini). Oleh itu, semua lengkung carta berikut hanya memerlukan skala satu peratus.

Untuk membuka carta peratusan, pilih “Dagangan” daripada menu utama dan tekan pada “Carta % …” atau di tetingkap “Sebutan pasaran”, “Kedudukan terbuka”, “Bilangan kedudukan terbuka”, “Pesanan” tekan tetikus kanan pada alatan kewangan atau kedudukan atau pesanan yang berkaitan. Pilih “Carta % …” di konteks menu yang terpapar.Di tetingkap “Parameter Carta %” anda boleh menetapkan parameter carta.Di tetingkap berikut anda boleh menetapkan parameter berikut:

  • Alatan kewangan, peratus perubahan yang dipaparkan pada carta yang dicipta. Di senarai “Alatan” anda perlu menandakan alatan yang diperlukan di sebelah kiri (jika dialog berikut dikeluarkan daripada tetingkap dengan garisan alatan yang aktif, alatan berikut akan ditandakan)
  • Rangka masa daripada senarai – 4 jam, 1 hari, 1 minggu
  • Permulaan hari pengiraan
  • Hari terakhir pengiraan.

Tekan butang “OK” dan carta peratusan akan dibangunkan. Carta peratusan untuk empat Komoditi CFD dipilih sebagai contoh.Garisan setiap alatan dikira pada harga yang ditutup selaras dengan bar-nya dan dipaparkan dengan warnanya. Di penjuru kiri carta satu jadual berserta masa dan deviasi peratus setiap alatan di lokasi semasa tetikus pada carta pada paksi masa di paparkan. Di dalam contoh berikut lokasi tetikus boleh dilihat kerana objek “Crosshair”.

Perhatian di dalam versi terminal berikut carta peratusan tidak dicipta pada paksi masa yang melebihi hari terakhir yang ditetapkan secara automatik. Untuk melanjutkan carta berikut, pembuatannya perlu disempurnakan dengan masa terakhir baru melalui fungsi “Parameter” daripada konteks menu.