Portfolio Quoting Method - Strategi Dagangan Baru

Kemampuan Kaedah

Pertumbuhan pada keperluan teknologi dagangan moden dan hubung kait kompleks diantara aset kewangan membawa kepada pendekatan baru di dalam sfera analisi dan dagangan. Pendekatan baru berikut telah ditawarkan oleh syarikat pembangunan teknologi dagangan NetTradeX bersama-sama dengan sokongan syarikat kewangan IFC Markets. Hasilnya produk gabungan diciptakan dan diberi nama “Portfolio Quoting Method (PQM)”.

Keunikannya

Tidak seperti pesaing lain yang turut menawarkan perkhidmatan dagangan dengan kumpulan "asas" alatan kewangan, kedua-dua syarikat yang dinyatakan di atas berjaya menerokai peluang baru dengan tidak menawarkan hanya pendekatan portfolio di dalam sistem dagangan kepada pelanggan mereka, akan tetapi turut menawarkan peluang untuk membuat alatan kewangan peribadi yang unik.

Intipati Kaedah PQM

Intipati kaedah PQM begitu mudah namun amat menjanjikan oleh kerana kaedah berikut memilki bilangan besar sfera pengaplikasianya. Ia merupakan alat yang membolehkan anda untuk mengabungkan alatan kewangan, mencipta portfolio dengan memberikan pemberat tertentu pada asetnya, yang merangkumi bukan sahaja kedudukan panjang akan tetapi kedudukan pendek juga. Selain itu, ia memberikan anda peluang membuat unit kewangan baru, sebagai produk yang membandingkan dua kumpulan aset. Tambahan pula, kaedah berikut menganggap kesemua aset memiliki nilai yang dinyatakan di dalam USD, yang menjadikan proses membandingkannya amat mudah dan pantas.

Dolar

Euro

Oil

Lain-lain

Konsep dagangan portfolio kaedah PQM menyerupai kadar pertukaran mata wang, dimana ketika nilai mata wang dasar dinyatakan di dalam unit mata wang sebutan. Namun demikian, perbezaanya, di dalam kaedah PQM dua portfolio digunakan dimana satu merupakan bahagian dasar dan selainnya merupakan bahagian sebutan. Jumlah nilai kesemua aset diselaraskan dengan pemberat mereka di dalam portfolio yang diberikan di dalam nilai dolar bagi setiap portfolio. Ketika membandingkan nilai mutlak dua portfolio (dasar dan sebutang masing-masing), kaedah berikut menghintung nisbah, yang dianggap sebagai "harga" struktur komposit baru (alatan komposit peribadi – PCI) dan boleh ditafsirkan sebagai nilai portfolio dasar yang dinyatakan di dalam unit portfolio sebutan.

Kelebihan Kaedah

Sudah semestinya anda tertanya-tanya apakah kelebihan kaedah PQM untuk pedagang, yang mencari peluang baru untuk mengaplikasikan idea dagangan mereka? Apakah kelebihan untuk pengurus aset yang mencari pulangan risiko yang optimum untuk pelanggan mereka? Dan akhir sekali, apakah kelebihannya untuk individu biasa yang berminat di dalam dunia kewangan dan cuba memahami kerumitan hubungan antara aset kewangan?
Perserta pasaran, bergantung pada analisis mereka tersendiri, risiko yang dibenarkan dan komitmen dengan alatan dagangan tertentu serta model mereka, cuba untuk mengaplikasikan strategi dagangan tersendiri dengan menggunakan pelbagai alatan perisian. Ciri-ciri yang dinyatakan di atas, jelas kelihatan bahawa peluang yang diberikan untuk membuat portfolio komposit, membolehkan untuk mengaplikasikan pelbagai idea dagangan yang berbeza.

Fleksibiliti Kaedah

Dengan menggunakan kaedah PQM ia membantu memindahkan idea kepada sistem analisis dagangan, menilai kecekapannya pada masa lepas dan menggunakan pelbagai alat analisi teknikal untuk meramal. Selain itu, ia memboleh pedagang mengatasi batasan had bilangan aset kewangan yang tersedia dan menciptakan produk mereka sendiri - idea dagangan, dinyatakan secara kuantitatif di dalam platform analisis dagangan dengan membuat portfolio komposit, yang memiliki sejarah harga mereka sendiri dan seida untuk melakukan analisis berskala besar.
Pendekatan berikut memberikan beberapa kelebihan, pertamanya, ia memberikan fleksibiliti yang membuka horizon baru untuk analisis dan dagangan. Selain itu, ia memberikan pedagangan peluang untuk membuat produk kewangan mereka sendiri yang unik. Oleh hal yang demikian kreativiti dan daya cipta pedagang merupakan kunci utama keberjayaan. Kaedah PQM menafsir dua kumpulan aset kepada alatan dagangan bebas dengan harga tersendriri dan sejarah, dan oleh kerana ketiadaan had kumpulan berikut, bilangan yang besar alatan dagangan dan peluang tersedia kepada semua pedagang.
Kajian memaparkan aplikasi kaedah PQM amat berguna untuk pelbagai strategi pelaburan. Oleh kerana tiada had pilihan alatan komposit, hanya beberapa contoh penggunaan mampu dipaparkan di bawah.

Dagangan Portfolio

Dagangan portfolio komposit kaedah PQM hampir menyerupai prinsip teori portfolio moden (sebagai contoh, the mean-variance analysis of Harry Markowitz). Persoalan mengenai penciptaan portfolio komposit berhubung kait secara terus dengan konsep hubung kait aset kewangan, kepelbagaian dan pengurusan risiko, pencarian struktur portfolio yang optimum. Kaedah PQM membolehkan membuat portfolio aset yang bersesuaian dengan parameter individu seperti risiko yang ingin diambil dan pulangan pelaburan. Selain itu, kaedah berikut membolehkan anda meletakkan kedudukan pendek dan panjang di dalam alatan komposit - ia bergantung sama ada aset tertentu berada di dalam portfolio dasar atau sebutan.

Innovative Approach to the Study and Analysis of Financial Markets

Pendekatan Inovatif Kajian dan Analisis Pasaran Kewangan.

Sesudah sahaja anda membuat alatan komposit, sejarah harganya akan memaparkan kecekapan retrospektif portfolio komposit. Pedagang boleh memilih untuk memaparkan carta harga di dalam nilai sebenar portfolio komposit jika mata wang dipilih sebagai satu-satunya komponen portfolio sebutan. Kebiasaanya seseorang pedagang berminat untuk membandingkan tingkah laku portfolio terhadap keseluruhan pasaran. Sebagi contoh, indeks saham berkemungkinan dipilih sebagai komponen sebutan portfolio komposit, yang akan bertindak sebagai petunjuk relatif kecekapan strategi. Jika strategi melibatkan penjualan aset - ia harus diletakkan di dalam komponen sebutan portfolio komposit, seterusnya carta akan sepadan dengan konsep kaedah berikut, yang mencerminkan perubahan di dalam nilai portfolio dasar yang dinyatakan di dalam bilangan unit portfolio sebutan.

Dagangan Spread

Strategi dagangan spread adalah berdasarkan pada pencarian harga convergences dan divergences untuk alatan yang sama. Harga alatan kewangan bekemungkinan bertindak balas pada masa yang sama terhadap faktor ekonomi, namun kelajuan dan sensitiviti reaksinya berkemungkinan berbeza. Kaedah PQM amat diperlukan untuk mengenal pasti corak berikut di dalam sejarah yang mendalam. Untuk mengaplikasikan strategi berikut, ia mencukupi untuk membuat carta yang memaparkan perubahan harga, kelajuannya dan darjah sensitivitinya terhadap faktor ekonomi.

Dagangan pada purata

Strategi berikut berdasarkan pada pencarian aset dengan hubungan jangka panjang yang stabil, yang sukar untuk ditembusi dengan turun naik jangka pendek. Di dalam jangka pendek, sudah semesti nisbahnya berbeza daripada aras kestabilan jangka panjang, namun ia akan kembali kepadanya sesudah itu. Kaedah PQM sekali lagi amat berkesan untuk dagangan seperti berikut, kerana ia memberikan carta sejarah yang diperlukan untuk mengenal pasti aras purata jangka panjang dan membolehkan untuk menggunakan alat analisis teknikal untuk membuka dan menutup kedudukan.

Alatan "Hedging"

Pembuatan portfolio komposit boleh direka bukan sahaja untuk mencari peluang untuk meramal keuntungan, akan tetapi juga untuk "Hedge-kan" risiko. Jika anda memiliki andaian mengenai proses pembangunan ekonomi tertentu, portfolio berserta ciri-ciri yang diperlukan (sensitiviti) terhadap makroekonomi tertentu dan faktor asas boleh diciptakan. Oleh yang demikian, ia berkemungkinan untuk mengurangkan sensitiviti portfolio kepada faktor tertentu secara minimum, dengan itu kita boleh melihat dan menilai pengaruh faktor berikut pada nilai portfolio komposit.

Intihanyam tidak kira pilihan strategi dagangan, Kaedah PQM amat berguna bukan sahaja untuk pedagang, akan tetapi ia turut membuka peluang untuk para penganalisis, para ekonomist dan pengurus portfolio bagi memahami dan menganalisis hubungan diantara aset berbeza dan gabungan mereka.