fbKaedah Dagangan Portfolio – Kembangkan Alatan Dagangan Anda | IFCM Malaysia

Kaedah Dagangan Portfolio – Kembangkan Alatan Dagangan Anda


Untuk kebanyakkan para pedagang, yang terlibat di dalam dagangan secara aktif di dalam pasaran kewangan, kesediaan pelbagai alatan kewangan merupakan salah satu perkara yang amat penting bagi mereka. Jika seseorang pedagang telah membuat satu sistem dagangan khas (mekanikal atau visual, berdasarkan pada gambar grafik lelaran), lebih banyak alatan kewangan yang ditawarkan, lebih banyak peluang yang berkemungkinan akan muncul di dalam pasaran.

 

Peluang Baru untuk Pedagang

Di dalam artikel ini, kami ingin memberikan anda sedikit pendedahan mengenai fungsi baru yang dikenali sebagai Portfolio Quoting Method (PQM), yang membolehkan para pedagang mengembangkan jarak alatan dagangan, dengan membuat aset dagangan baru dan portfolio aset daripada alatan dagangan sedia ada. Fungsi yang dinyatakan di atas tersedia di dalam platform dagangan NetTradeX terbaru.

 

Keunikan Kaedah berikut

Kaedah PQM merupakan kaedah analisis pasaran yang inovatif dimana anda boleh membuat portfolio aset daripada alatan kewangan yang tersedia di dalam platform dan tentukan harga satu portfolio terhadap yang lain, dengan kata lain ia membuat alatan sintetik baru yang unik (PCI). Ideologi kaedah berikut adalah berdasarkan pada konsep hubungan pasangan yang didagangkan B/Q, yang diadaptasikan di dalam pasaran Forex, dimana aset B (aset dasar) didagangkan terhadap aset Q (aset sebutan). Dan ia berkemungkinan untuk membuat struktur alatan komposit yang mudah, jika setiap portfolio hanya memiliki satu aset. Selain itu, anda boleh membuat alatan yang kompleks dengan bilangan aset yang banyak di dalam setiap portfolio. Program berikut membolehkan anda menetapkan pemberat khas bagi setipa aset di dalam struktur keseluruhan. Harga keseluruhan aset dijana dan dikira secara automatik di dalam dolar AS (jika ia disebutkan pada mata wang lain), yang membolehkan anda untuk membandingkan kedua-dua portfolio. Carta yang dicipta berasaskan pada PCI yang diciptakan sebelum ini hanya mengambil masa kurang daripada dua minit.

 

Contoh Penggunaanya

Ayuh kita lihat contoh kukuh bagaimana untuk menggunakan PCI untuk memilih alatan dagangan baru. Di dalam senarai alatan yang digunakan terdapat CFD Indeks Saham AS (DJI), negara Eropah, seperti England (GB 100) dan Perancis (FR 40). Kita boleh mendagangkan indeks secara terus serta membuat carta yang mencerminkan hubungan perubahan diantara indeks dan dagangkan hubungan berikut. Di dalam carta yang dipaparkan di bawah kami telah merumuskan hubungan DJI terhadap GB 100 dan DJI terhadap FR 40.
Harga kesemua indeks bersamaan dengan 100 000 Dolar As.

Daripada sudut pandangan asas, lebih kukuh ekonomi sesebuah negara, lebih stabil dan baik indeks saham mereka.

Hipotisis berikut disahkan oleh carta yang dipaparkan. Trend menaik yang stabil dapat dilihat di dalam hubungan DJI terhadap indeks Eropah, yang diganggu oleh pembetulan yang agak ketara dan jarang berlaku (15-20%). Analisis berikut turut boleh digunakan sebagai idea dagangan, dengan membeli DJI dan pada masa yang sama menjual mana-mana indeks Eropah, dan tingkatkan kedudukan pada pembetulan yang kukuh atau ketara.

Analisis asas sudah semestinya diikuti dengan analisis teknikal dan NetTradeX merupakan bantuan tambahan yang diperlukan untuk menyempurnakannya. Pergerakkan pada kedua-dua carta mengambil tempat hampir menyerupai, yang membolehkan untuk mengenal pasti kesinambungan trend atau kemungkinan pembetulan pada peringkat awal. Pada permulaan tahun 2013 pada kedua-dua carta beberapa corak pembalikkan dapat dilihat seperti "kepala dan bahu", yang memberi isyarat kedudukan panjang harus ditutup.

Tuntasnya, pendekatan asas dan kebolehan analisis teknikal ia membawa kepada kefahaman yang lebih mendalam mengenai tingkah laku portfolio dan penereangan hubungan diantara pelbagai gabungan aset. Natijahnya, PCI yang dibangunkan di dalam platform NetTradeX, ia merupakan alatan yang amat cekap untuk mereka yang terlibat di dalam dagagan secara aktif.

PCI GeWorko - Trading and Analysis Method

PCI GeWorko - Trading and Analysis Method