Keuntungan dalam pasaran minyak bear dan bull

Trend Minyak Global

  • Harga minyak merosok sejak tahun 2014; Brent: -64%
  • Harga saham syarikat minyak utama berkait rapat dengan minyak namun penurunan lebih rendah

Harga minyak jatuh sejak Jun 2014 oleh keranan peningkatan bekalan minyak mentah dari pengeluar utama yang melebihi permintaan global untuk komoditi berikut. Harga Minyak mentah Brent menurun lebih dari 64% sejak Jun 20, 2014 yang memberikan tekanan hebat kepada pengeluar minyak yang perlu membayar hutang yang diambil apabila tiada pulangan seperti yang diduga. Bilangan pelantar minyak AS menurun kepada 703 sejak Mac 2015 oleh kerana harga yang rendah membawa kepada kemerosotan pendapatan. Sejak permulaan 2015 lebih daripada 40 syarikat tenaga AS mengisytiharkan muflis.

Pentadbiran Maklumat Tenaga menganggarkan pada Mac 2016, bahawa laporan bulanan pengeluaran minyak shale AS akan menurun kepada 106,000 barrel-sehari (bpd) dari Mac sehingga April kepada jumlah 4.871 million bpd. Pengeluar minyak utama Saudi Arabia, Russia, Qatar dan Venezuela bersetuju pada bulan lepas untuk membekukan pengeluaran minyak mentah pada Januari dengan tujuan untuk membaik pulih lambakan global, tetapi dengan syarat pengeluar lain akan menyertai perjanjian tersebut.

Harga minyak telah terbalik selepas pada jangkaan peningkatan permintaan akan menstabilkan lambakan bekalan yang tidak terjual dengan pengeluaran dikekalkan. Data daripada China General Administration of Customs dilihat menyokong jangkaan ini sebagai pengguna kedua terbesar minyak di dunia: Import Minyak mentah China pada Februari melonjak sebanyak 20% tahun ke tahun kepada 8.0 juta barrel sehari, paling tertinggi untuk setiap hari.

Mankala peningkatan terbaru pada harga telah menghasilkan lebih daripada 7% peningkatan pada harga minyak mnetah Brent tahun-ke-tarikh, para penganalisis menyatakan bahawa pasaran minyak masih terlebih bekalan dan harga harus kekal rendah untuk membantu menstabilkan pasaran, sebagai pengeluaran menurun. Peningkatan pengeluaran oleh Iran merupakan faktor utama yang akan menyumbang kepada tekanan penurunan berterusan pada harga, oleh kerana Iran meningkatkan pengeluaran minyak crude kepada aras 4 juta bpd dan turut meningkatkan pengeksportan untuk mendapatkan kembali bahagian pasaran yang hilang oleh kerana Tehran telah memaklumkan berulang kali bercadang untuk melakukan.

Harga saham syarikat tenaga utama bersangkut paut dengan minyak mentah: mereka berubah apabila harga minyak mentah berubah-ubah namun dari masa ke masa perubahan ini kebiasanya lebih kecil daripada perubahan harga minyak. Ini adalah hasil besar model perniagaan bersepadu syarikat tenaga utama dengan operasi merangkumi kedua-duanya eksplorasi huluan dan pengeluaran minyak mentah, serta penapisan hiliran minyak mentah dan pemasaran produk minyak bertapis.

Brent vs. Syarikat Minyak: Perbandingan

Sejak 3 tahun lepas, minyak Brent menurun lebih banyak berbanding syarikat minyak utama. Oleh yang demikian, membandingkan saham syarikat minyak vs. trend minyak Brent kita boleh dapati strategi dagangan menarik

Model bersepadu berikut membuatkan pendapatan kurang sensitif untuk berubah pada harga minyak mentah: manakala pendapatan daripada penjualan minyak mentah menurun selaras dengan kejatuhan harga minyak, dengan kejatuhan input kos pendapatan daripada unit perniagaan penapisan secara tidak langsung menambah untuk membantu mengimbangi sebahagian penurunan pendapatan huluan. Oleh itu, harga saham syarikat tenaga utama cenderung untuk jatuh kurang daripada penurunan harga minyak yang diberikan dan cenderung untuk maju kurang daripada peningkatan yang diberikan dalam harga minyak dasar. Perbandingan prestasi aset di dalam jadual di bawah mengesahkan bahawa perubahan dalam harga saham syarikat miyak utama – Exxon Mobil (XOM), Chevron (CVX) dan BP (BP) lebih kecil dalam magnitud berbanding perubahan dalam harga minyak dasar dalam tempoh kebelakangan ini.


PeriodPerubahan Harga Brent, %Perubahan Harga XOM, %Perubahan Harga CVX,%Perubahan Harga BP, %
Jun 20, 2014 - Januari 14, 2015-56.54-13.63-21.51-32.41
Januari 14, 2015 - Mei 6, 2015+34.87-2.01+2.07+18.76
Mei 6, 2015 - Ogos 24, 2015-36.52-21.53-32.19-26.01
Ogos 24, 2015 - Januari 20, 2016-37.44+4.04+7.42-9.92

Strategi dagangan yang mengabungkan kedudukan panjang dan pendek dalam saham syarikat minyak utama dan minyak boleh dilaksanakan untuk menggunakan kelebihan perbezaan kadar perubahan harga alatan berikut. Asas strategi ini adalah dengan mengambil kedudukan bertentangan pada minyak dan saham syarikat tenaga utama, yang bersamaan dengan dagangan pasangan. Tamsilnya, dalam tempoh pertama dari Jun 20, 2014 sehingga Januari 14, 2015 strategi dagangan yang menguntungkan adalah untuk mengambil kedudukan pendek pada minyak Brent dan kedudukan panjang pada mana-mana saham syarikat tenaga utama . Pada tempoh kedua dari Januari 14, 2015 sehingga Mei 6, 2015 mengambil kedudukan panjang pada minyak Brent dan kedudukan pendek pada mana-mana tiga saham akan menjadikan strategi yang berjaya. Dan pada tempoh kedua-dua setersunya dengan kejatuhan harga minyak mengambil kedudukan pendek pada minyak Brent dan mengambil kedudukan panjang pada saham akan menjana pulangan positif.

Alatan Sintetik Baru (PCI): &XOM_ Brent

  • &XOM/ Brent = 123 saham Exxon Mobil, dan Sebuatan portfolio terdiri daripada 274 tong minyak mentah Brent
  • Trend &XOM/ Brent PCI menaik apabila trend minyak Brent menurun

Teknologi Alatan Komposit Peribadi (PCI) dibangunkan oleh IFC Markets berdasarkan pada Portfolio Quoting Method merupakan alatan yang terbaik untuk mnegakaji prestasi hubung kait minyak dan saham syarikat tenaga utama, dan melaksanakan strategi dagangan yang bersesuaian. Pelabur boleh membuat beberapa bilangan alatan kewangan baru – PCI, dengan mengabungkan aset daripada pelbagai pasaran dan kelas aset untuk menguji idea pelaburan dengan menggunakan platform NetTradeX dari IFC Markets. PCI dengan salah satu saham syarikat tenaga utama sebagai Asas portfolio dan minyak Brent sebagai Sebutan portfolio boleh dicipta. Butiran lanjut mengenai kaedah untuk membuat PCI menggunakan inovatif Portfolio Quoting Method ikuti link “Bagaimana untuk Membuat PCI”.

Kami telah menetapkan struktur PCI sebagai Asas portfolio terdiri daripada 123 saham Exxon Mobil, dan Sebutan portfolio terdiri daripada 274 tong minyak mentah Brent. PCI berikut telah diberi nama &XOM_Brent, dan carta alatan yang baru dicipta dipaparkan di Rajah 1. Carta harga minyak mentah Brent dipaparkan di Rajah 2 untuk rujukan.


Carta XOM / Brent


Carta Brent


Apa yang dipaparkan pada carta PCI, adalah prestasi berhubung saham Exxon Mobil dan minyak mentah Brent amat penting untuk diketahui bahawa harga PCI kami bersamaan dengan nisbah nilai dolar 123 saham Exxon Mobil dan 274 tong minyak mentah Brent. Carta kelihatan seperti versi terbalik dari satu sama lain: Ketika Brent jatuh mendadak pada tempoh musim panas-sejuk tahun 2008, PCI meningkat dengan mendadak. Dan ketika Brent meningkat semula pada tempoh 2009-2010, PCI menurun. Ini bermakna saham Exxon Mobil, yang merupakan pengangka untuk nisbah harga PCI, jatuh kurang pada tempoh musim panas-sejuk tahun 2008 berbanding Brent. Dan dalam tempoh yang berikutnya Brent meningkat semula manakala saham Exxon Mobil stock keuntungan yang dicatatkan lebih kecil. Corak berikut membolehkan untuk mendagangkan dua aset dengan mengambil kedudukan bertentangan antara mereka, yang dibolehkn oleh PCI kami.

Bagi alatan dagangan PCI, hanya terdapat di IFC Markets, buka akaun secara percuma dan muat turun NetTradeX.

Trend &XOM_ Brent

  • Isyarat keseluruhan (disahkan oleh RSI, MACD, Parabolic Indicators dan Corak carta head-and-shoulder) adalah bearish yang ditunjukkan oleh anak panah ke bawah pada carta PCI.
  • Kita boleh meleakkan kedudukan pendek pada PCI dengan meletakkan had pesanan untuk menjual dengan titik masuk bawah dari garisan sokongan.
  • Jual PCI, yang akan menyebabkan penjualan saham Exxon Mobil dan membeli minyak mentah Brent

Kita boleh menggunakan alat analisis di platform NetTradeX untuk membuat analisis teknikal pada carta PCI &XOM_Brent untuk isyarat dagangan. Ayuh lihat pada candlestick carta harian &XOM_Brent di bawah di Rajah 3.


Analisis Carta XOM / Brent


Harga PCI berikut telah meningkat sejak Mei 2015, yang menemukan nilai tertinggi pada pertengahan Januari 2016 dan menjejak kembali lebih rendah sejak itu. Ia melanggar di bawah garis leher pada corak carta head-and-shoulder yang terbentuk sejak tiga bulan lepas. Ia merupakan perkembangan bearish. Harga berikut telah melanggar garisan sokongan untuk trend menaik dan tutup dibawahnya, yang jelas sebagai pembangunan bearish. Petunjuk RSI telah mencapai kawasan oversold dan bergerak secara bertahap. Garis Isyarat MACD telah melanggar di bawah aras sifar, petunjuk di bawah garis isyarat, dan jurang dengan garis isyarat melebar. Ia juga merupakan isyarat bearish. The Petunjuk Parabolic turut memberikan isyarat jual. Isyarat keseluruhan adalah bearish yang mengisyaratkan oleh anak panah merah ke bawah pada carta PCI. Kita boleh mengambil kedudukan pendek pada PCI serta- merta dengan meletakkan had pesanan untuk menjual dengan titik masuk di bawah garisan sokongan, dan hadkan risiko dengan meletakkan henti kerugian di atas fractal terakhir tinggi 1.0172. hasil analisis teknikal PCI &XOM_Brent adalah mudah: jual PCI, yang menyebabkan penjualan saham Exxon Mobil dan membeli minyak mentah Brent, hanya apa yang diharapkan ketika harga minyak bergerak ke atas.

Analisis yang sama boleh dilaksanakan pada PCI yang terdiri daripada mana-mana saham tenaga sebagai aset Asas PCI yang dipasangankan dengan minyak mentah Brent sebagai aset Sebutan. PCI Kompleks dengan gabungan saham tenaga utama sebagai Asas portfolio dan minyak Brent sebagai Sebutan portfolio turut boleh dicipta dan dianalisis untuk didagangkan.

Serba guna teknologi PCI, yang membolehkan untuk membandingkan kaitan prestasi pelbagai aset (daripada kelas aset yang sama atau berbeza) dengan mengabungkan merekas sebagai Asas dan Sebutan portfolio PCI, boleh digunakan untuk menguji idea startegi dagangan untuk aset lain dengan corak hubungan yang sama. Hanya perlu membuat PCI berikut mengikut langkah mudah untuk membuat PCI yang diterangkan pada halaman di atas, dan semak adakah PCI berkut memaparkan keadaan trend yang bersesuaian.