PCI pada Niaga Hadapan Pertanian : Niaga Hadapan Gandum dan Daging Lembu

Pada kali ini kami ingin membincangkan alatan sintetik lain, yang dilaksanakan di terminal dagangan NetTraderX. Kami menggunakan alatan dagangan jenis ''Komoditi'' , kami menggunakan dua jenis niaga hadapan pertanian: lembu beku dan gandum, menghasilkan PCI berikut: Wheat/F-cattle. Ini bermakna kita akan memiliki gandum di bahagian dasar dan lembu beku di bahagian sebutan. Kita akan memerhatikan kecenderungan dalam dinamik permintaan dan bekalan untuk kedua-dua produk.

Gandum

Berdasarkan pada ramalan daripada Food and Agriculture Organization (FAO), pengunaan bijiran dunia untuk tahun 2013/14 akan meningkat sebanyak 4% atau kata lain bersamaan dengan 92 juta tan, berbanding pada tahun 2012/13, dan akan menjadikan 2 415 juta tan. Seperti yang dijangkakan, pertmbuhan utama akan berlaku pada tanaman makanan ternakan. Penggunaannya akan meningkat sebanyak 8% atau sebanyak 52 juta tan dan akan menjadikan 708 juta tan. Penggunaaan makanan bijiran akan menjadi 1 094 juta tan. Ini hanya 1,7% lebih daripada musim sebelum ini. Bahagian utama pertumbuhan sederhana adalah beras. Penggunaan makanan gandum tidak berubah.Sumber: Data FAO

Seperti yang dipaparkan pada graf, pengeluaran gandum dunia telah meningkat secara stabil, oleh kerana pertumbuhan produktiviti dan kejuruteraan pertanian kontemporari. Sejak permulaan 60-an ia telah meningkat sebanyak 3,5 kali ganda. Bilangan tanah pertanian telah mencapai maksimum pada tahun 1981 dan ia berkurang secara berperingkat sejak itu. Sejak lima tahun pertumbuhan pengeluaran gandum dunia kekal pada aras 700 juta tan, iaitu kurang sedikit daripada satu pertiga jumlah pengeluaran bijiran di dunia. Pada pandangan kami, ini berpunca daripada kestabilan penggunaan gandum di negara-negara membangun yang pada purata 80kg seorang dalam setahun.

Berdasarkan pada ramalan FAO, isi padu dagangan tanaman dunia pada tahun 2013/14 akan meningkat sebanyak 4% atau sebanyak 12 juta tan berbanding pada tahun 2012/13, dan ia akan menjadikan kepada 321,4 juta tan. Ini berlaku berkemungkinan berpunca daripada peningkatan eksport daripada Kesatuan Eropah dan Canada. Pertumbuhan dagangan gandum dunia akan berkurang sebanyak 2,5% dan akan menjadikannya 143,5 juta tan. Seperti yang dijangkakan, isi padu dagangan bijirin makanan ternakan akan meningkat sebanyak 5,5% dan akan menjadikannya 139,5 juta tan. Ini merupakan rekod baru dalam sejarah.

Kami beranggapan peningkatan dalam saham bijiran makanan ternakan dalam pengerluaran keseluruhannya akan menyumbang kepada peningkatan pengeluaran daging F-cattle.

Perkembangan isi padu eksport gandum dunia dalam terma kewangan adalah jauh lebih awal. Ini kerana peningkatan pada harganya.Dalam ramalan pertanian sehingga tahun 2023, U.S. Department of Agriculture menjanggkakan isi padu dagangan gandum dunia akan meningkat sebanyak 19% (28 juta tan) sehingga 177,5 juta untuk tempoh daripada 2014/15 sehingga 2023/24. Pengguna utama merupakan negara yang membangun seperti Afrika dan Asia Tenggara, Timur, India dan Pakistan. Pembekal gandum utama (60%) pasaran dunia adalah AS, Canada, Australia, Kesatuan Eropah dan Argentina. Perhatian dalam tempoh 10 tahun akan datang USDA tidak menjangkakan penurunan yang ketara pada harga gandum dunia.

Oraganisasi untuk Economic Co-operation and Development (OECD) dan FAO telah menyampaikan ramalan pertanian mereka untuk tahun 2013 – 2022. Pengeluaran gandum dunia dijangka akan meningkat sebanyak 12,5% kepada 784,5 juta tan pada tahun 2022. Isi padu dagangan dunia akan meningkat sebanyak 11,4%. OECD – FAO meramalkan pada tahun 2022 harga gandum dunia akan menjadi 9% lebih rendah, berbanding pada tahun 2013.

Di sini kami ingin anda perhatikan, ketika menggunakan PCI tidak semestinya harus meramal harga aset yang dipilih pada masa hadapan. Ia mencukupi untuk mengenal pasti kecenderungannya dalam dinamik dua aset, yang berkait antara satu sama lain. Pegerakkan umum pasaran tidak sebegitu penting. Berdasarkan pada gambaran keseluruhan jangka panjang gandum, kami merumuskan ia akan menjadi stabil dalam permintaan pada masa akan datang. Peningkatan dalam pengeluaran gandum dunia tiadak dijangkakan. Oleh kerana kecenderungan pada tahun ini, kami ingin memperingatkan oleh kerana cuaca sejuk yang melampau di AS, tuaian gandum pada musim sejuk dijangkakan berkurang kepada 30% pada spesis yang berbeza. Ini berkemungkinan menyebabkan peningkatan harga yang ketara.

F-cattle

Pada tahun ini hampir 67 juta tan daging Feeder cattle boleh dihasilkan di dunia. Pengeluaran lembu dunia nyata lebih rendah berbanding gandum daripada aspek kadar pertumbuhan. Sejak permulaan 60-an ia hanya meningkat sebnayak 2,3 kali ganda. Kami beranggapan ini berlaku kerana AS, dimana pertumbuhan melebihi 50% daripada tahun 1961 sehingga 2013. Sebahagian bersar daripada padang ragut telah diorientasi semula, kepada penanaman tanaman untuk pengeluaran biofuel. Oleh itu, pada permulaan tahun lepas, bilangan lembu di AS keseluruhannya sebanyak 89.3 juta ekor. Ia merupakan jumlah minimum sejak 1952.Pngeluar dan pengeksport utama F-cattle merupakan Canada, Australia, Brazil, Mexico dan Argentina. Pengguna dan pengimport utama merupakan China, Jepun, South Korea. Perhatian, AS, Jepun dan China telah mengurangkan pembatasan baru-baru ini untuk import F-cattle ke negara mereka. Ini secara tidak langsung akan meningkatakan keuntungan peladang daripada Kesatuan Eropah dan Australia. AS merupakan salah satu daripada pengerluar F-cattle terbesar di dunia. Namun pada masa yang sama, AS turut telah menjadi pengimport untuk tempoh masa yang lama.Seperti boleh dilihat daripada graf, pertumbuhan isi padu eksport dunia dalam terma kewangan lebih jauh kehadapan. Seperti situasi gandum, ia kerana peningkatan harga. Sejak daripada permulaan 60-an eksport gandum telah meningkat sebanyak 18,5 kali ganda dalam terma kewangan, Eksport F-cattle – sebanyak 15 kali ganda. Berdasarkan pada ramalan OECD - FAO menjelagn 2022 isi padu eksport dan pengeluaran F-cattle di dunia akan meningkat sebanyak 14%. Ini lebih tinggi berbanding petunjuk gandum.Di sini kita boleh bandingkan penggunaan gandum dan F-cattle. Kami telah memilih North America sebagai contoh negara yang membangun. Penggunaan gandum di sana telah mencapai aras tertinggi pada tahun 1995 – 95 kg setahun. Sejak itu ia telah menurun sebanyak 14%. Perbezaan diantara penggunaan gandum di North America dan seluruh dunia adalah 23,6%, manakala F-cattle digunakan 4 kali ganda di North America, berbanding purata di seluruh dunia. Kami beranggapan penggunaan F-cattle akan meningkat oleh kerana permintaan daripada negara membangun, namun pada masa kini ia disekat oleh kerana nilainya yang tinggi. Selain itu, situasi berikut turut memberi kesan buruk di North America. Berdasarkan pada ramalan, oleh kerana peningkatan harga daging F-cattle, penggunaan tahunannya berkemungkinan berkurang pada tahun 2014 sehingga ke aras 70-an seorang. We do not rule out that it may cause resentment of the US population and accordingly, decrease in F-cattle prices. Di AS penjualan McDonalds berkurang sebanyak 1.4% pada Disember 2013 berbanding Disember 2012, untuk kali pertama sejak krisis tahun 2008.

Nilai gandum berkemungkinan meningkat oleh kerana peningkatan penggunaanya untuk haiwan ternakan. Satu lembu memerlukan 4-6 kg bijiran setiap hari dalam tempoh pembiakan. Dan ia harus diambl kira bahawa jagung mengambil lebih daripada 60% bijirin makanan di dunia, oleh kerana ia lebih murah berbanding gandum lebih kurang 3 kali ganda dan ia digunakan dalam pengemukkan kerbau. Bersama-sama ini, saham makanan haiwan adalah 20%-45% jumlah tenaga dalam nutrisi pemakanan F-cattle. Dalam pemakanan lembu dan anak lembu, saham gandum dianggap dalam tempoh tergantung dan mencapai 30%. Di Russia dan negara-negara lain, dimana tiada tanaman, saham gandum dalam makana haiwan untuk lembu mencapai 40%.

Baru-baru ini, harga F-cattle telah meningkat secara mendadak, dan harga gandum telah menurun. Pada pandangan kami, ini akan menggalakkan peladang untuk menggnakan lebih banyak tuaian gandum unutk makanan lembu. Dalam situasi ini, ia akan menyebabkan kos bijirin mula meningkat, dan daging berkurang.Kami memaparkan carta mingguan untuk Gandum di terminal NetTradeX. Mengandaikan nilainya telah mencapai sempadan terendah channel.

Carta mingguan daging lembu beku.Andaian harga F-cattle telah mencapai sempadan tertinggi untuk jarak dagangan pada carta mingguan.

Sekarang ayuh bina carta PCI Wheat / F-cattle.Secara praktikalnya, ini merupakan idea untuk membuat PCI Wheat / F-cattle. Kami meramalkan niaga hadapan pada daging lembu beku akan meningkat pada harga secara lebih pelahan dan menurun secara secara pantas, berbanding pada niaga hadapan gandum. Di dalam keadaan berikut, komposit alatan Wheat / F-cattle akan terbalik dan akan berada dalam trend pertumbuhan. Untuk mendapatkan isyarat dagangan menggunakan cartanya, anda perlu menggunakan kaedah analisis teknikal.

Soalan dan cadangan:[email protected]