Dagangan Spread dan Faktor Makroekonomi


Strategi Dagangan Spread berdasarkan pencarian perbezaan dalam pergerakkan dinamik harga untuk alatan yang serupa. Harga alatan kewangan boleh bertindak balas secara serentak pada satu faktor ekonomi yang sama, tetapi kelajuan dan sensitiviti tindak balas mungkin berbeza.

Portfolio Quoting Method Ia merupakan alatan yang sangat diperlukan dalam pengesanan jenis ini, mengenai sejarah yang mendalam. Untuk merialisasikan stratergi hanya memerlukan satu carta, yang akan memaparkan perubahan relatif harga, kelajuannya dan tahap sensitiviti.Hubung kai prestasi saham Jepun berbanding saham AS boleh dianalisis dengan mudah dengan menggunakan teknologi Alatan Komposit Peribadi (PCI) berdasarkan Kaedah PQM. Untuk mendapat akses pada teknologi PCI muat turun platform dagangan NetTradeX dan buka akaun demo atau sebenar. Selepas memasang platform NetTradeX, ayuh membuat PCI mudah yang tediri daripada NIKKEI dan SP500 - CFD pada pasaran saham Jepun dan AS, indeks Nikkei 225 dan SP500, sebagai aset Asas dan Sebutan masing-masing. Langkah mudah untuk membuat PCI diterangkan di halaman “Bagaiman untuk membuat alatan sintetik ”.

Pada masa ini, indeks saham dunia utama bergerak hampir sama. S&P500, DJI dan Nasdaq 100 telah merosot sebanyak 8.5% sejak permulaan 2016. Saham indeks Jerman DAX dalam nilai dolar telah menurun sebanyak 9.4% dan FTSE 100 British hampir sama. Sejak permulaan tahun ini penurunan 7% indeks CAC 40 Perancis merupakan yang terendah, manakala Nikkei 225 Jepun melapurkan kehilangan terbesar – 10.7%. Segala perubahan dalam nilai dolar dan mereka mengambil kira dinamik mata wang negara.

Selamat petang, para pedagang yang dihormati. Dalam gambaran keseluruhan ini kami ingin memperkenalkan alatan dagangan Spread, yang dibentuk daripada niaga hadapan komoditi pertanian asas, menggunakan model PQM . Pertama sekali, kami ingin anda memerhatikan trend utama permintaan dan bekalan pada daging lembu/kacang soya.
Berdasarkan pada ramalan USDA, pada masa ini jumlah ternakan 1.03 billion. India memiliki 37% ternakan dunia (379,7 billion). Selain itu, tidak dilupakan pemacu penternakan lembu lain, seperti Brazil (208 juta), China (104,2 juta), Kesatuan Eropah (88 juta) dan AS (87.7 juta).

Selamat sejahtera, para pelabur yang dikasihi. Di halaman ini kita mengenal dengan lebih rapat peluang menggunakan alatan sintetik (alatan komposit peribadi PCI), yang berasaskan model PQM di dalam terminal dagangan NetTradeX. Selain itu, kami menawarkna alatan sintetik yang terdiri daripada dua "CFD komditi": C-COFFEE, C-COCOA. Tanpa menangguh lagi, ayuh kita lihat trend asas bekalan dan permintaan bagi kedua-dua produk pertanian berikutL.

Pada kali ini kami ingin membincangkan alatan sintetik lain, yang dilaksanakan di terminal dagangan NetTraderX. Kami menggunakan alatan dagangan jenis ''Komoditi'' , kami menggunakan dua jenis niaga hadapan pertanian: lembu beku dan gandum, menghasilkan PCI berikut: Wheat/F-cattle. Ini bermakna kita akan memiliki gandum di bahagian dasar dan lembu beku di bahagian sebutan. Kita akan memerhatikan kecenderungan dalam dinamik permintaan dan bekalan untuk kedua-dua produk.

Di dalam artikel sebelum ini , kami memperkenalkan anda dengan kebolehan terminal dagangan NetTradeX untuk membuat alatan sintetik melalui Portfolio Quoting Method. Sebagai contoh, kami menggunakan saham syarikat Google dan Appple.

Kami menawarkan terminal dagangan NetTradeX yang berkebolehan untuk membuat alatan sintetik melalui kaedah PQM. Di sini kita akan lihat dagangan Spread diantara dua saham. Pertamanya, amat penting untuk menganalisis status kewangan syarikat dan prospek mereka.

Eurozone mengandungi hampir dua dozen negara, dimana setiap daripadanya memiliki ciri-ciri ekonomi tersendiri. Krisis hutang kerajaan di dalam zon berikut telah membawa kepada kejatuhan pasaran saham kesemua negara. Walakin begitu, reaksinya tidak selaras di kesemua negara. Di dalam artikel ini kita akan mengkaji tingkah laku indeks utama Jerman DE 30 dan indeks utama Perancis FR 40, untuk membandingkan dinamiknya bagi mengenal pasti kadar pemulihan setiap daripadanya untuk tempoh beberapa tahun.

Pasaran kewangan memiliki sifat kitaran, dengan permodalan pelaburan mengalir daripada emas dan perak kepada "kertas" aset dan sebaliknya. Di seluruh dunia, pelabur lebih berminat untuk menyimpan dana mereka di dalam bentuk logam berharga ketika keadaan ekonomi agak perlahan, ketika krisis, perang dan lain-lain, seperti tiada kepercayaan pada pasaran saham. Ketika tempoh kestabilan ekonomi, pelabur lebih berminat pada sekuriti berbanding loham berharga dan melabur di dalam pasaran saham. AS kini dianggap sebagai pemegang terbesar rizab emas berbanding negara lain, dan pasaran saham Amerika dianggap sebagai terbesar di dunia. Ayuh kita bayangkan hubung kait diantara pasaran berikut. Bagi tujuan untuk memahami pasaran logam berharga, kita harus melihat pada perbezaan utamanya daripada alatan terkemuka di dalam pasaran kewangan. Oleh yang demikian, kita bandingkan carta mingguan DJI (indeks Dow Jones Industrial Average) terhadap kumpulan aset yang dibentuk daripada emas dan perak.

Baru-baru ini, teknologi dagangan pasangan menjadi semakin populor dikalangan para pedagang. Dagangan pasangan, juga dikenali sebagai arbitraj statistik atau dagangan spread iaitu strategi yang membolehkan para pedagang untuk menggunakan anomali, serta perbezaan diantara harga dua saham atau kumpulan beberapa aset dan pada masa yang sama mengekalkan neutraliti pasaran. Asas strategi berikut adalah untuk mengenal pasti saham yang berkaitan dan menggunakan waktu ketika harga converge atau diverge. Dagangan pasangan membantu membuatkan kadar turun naik harga lebih jelas dan meningkatkan kemungkinan untuk meramal pasaran. Dengan kata lain, ia menjadikan dagangan lebih mudah diramal dan jelas. Tugas pedagang adalah untuk mengenal pasti waktu hubungan mereka tidak normal.