fbStrategi Support dan Resistance | Garis Support dan Resistance | IFCM Malaysia
Broker CFD Dalam Talian IFC Markets

Strategi Support dan Resistance - Garis Support dan Resistance

Garis Support dan Resistance

Antara alat analisis teknikal yang asas dan paling biasa digunakan, tahap sokongan dan rintangan (SR) mempunyai tempat yang istimewa. Selain itu, strategi berdasarkannya digunakan bukan hanya oleh pemula, tetapi juga oleh pedagang yang cukup berpengalaman, yang mempunyai banyak alat lain yang ada, serta pengalaman perdagangan yang luas. Oleh itu, mengapa garis mudah ini digunakan secara meluas oleh pelabur? Mari kita fikirkan perkara ini bersama.

Tahap SR adalah kawasan bersyarat yang diperuntukkan oleh setiap peniaga secara individu mengikut harga yang melampau - minimum dan maksimum, pada jangka waktu tertentu. Kawasan ini sering digambarkan sebagai garis, namun, untuk mengira semua risiko dan membuat pesanan dengan betul, masih lebih baik menggambarkan SR sebagai kawasan pada carta. Perlu diketahui bahawa garis sokongan dan rintangan pada jangka masa yang berlainan akan dilukis dengan cara yang sama sekali berbeza. Perlu diperhatikan bahawa garis SR pada jangka masa yang besar, seperti H1, H4, D1 dan lebih besar, lebih dipercayai dan cenderung untuk ditembus, perkara yang sama tidak dapat dikatakan untuk garis SR yang dilukis pada M1, M5 atau M15. Tidak ada peraturan khusus mengenai sama ada menarik tahap oleh badan kandil atau bayang-bayang mereka: pakar belum bersetuju mengenai isu ini.

Garis Support dan Resistance


Sahkan teorinya dengan pelaksanaan
Buka Demo dan dapatkan bahan pendidikan dan sokongan Online dalam bahasa Anda

Sebab-sebab pembentukan Kawasan Penyokong dan Penentangan

Untuk memahami bagaimana tahap Sokongan & Rintangan terbentuk dan bagaimana menggunakannya, kita perlu menganalisis komponen psikologi fenomena ini. Pembentukan trend pasaran bergantung pada kelaziman salah satu daripada tiga kumpulan bersyarat di pasaran:

 1. Bears (kedudukan jual terbuka)
 2. Bulls (kedudukan beli terbuka)
 3. Undecideds - Belum membuat keputusan (belum ada di pasaran)

Bayangkan keadaan dengan harga turun naik di kawasan penyatuan berhampiran garis sokongan. Bears menjual aset, Bulls beli secara aktif, dan kemudian harganya mula naik. Dalam situasi seperti itu, Bears menyesal tidak lama lagi, dan segera setelah harga kembali ke garis sokongan, mereka akan menutup pesanan mereka untuk berpeluang pulang modal. Bulls senang dengan senario ini, kerana kedudukan mereka menguntungkan ketika harga naik, dan pada pembetulan pertama harga ke garis sokongan, mereka akan kembali lama, kerana mereka yakin harga akan melambung dari tahap sokongan satu lebih masa. Para peniaga yang belum membuka pesanan melihat bahawa tren ke samping telah meningkat dan menganggap saat pembetulan harga dan kenaikannya dari tahap sokongan adalah yang paling baik untuk membuat pesanan beli. Oleh itu, kita melihat sentimen BELI yang jelas di kalangan peniaga pada awalnya, walaupun sedikit pergerakan harga menuju garis sokongan. Dan apabila ini terjadi, sebilangan besar pelaku pasar segera menunda, iaitu permintaan melonjak tajam, dan penawaran tidak sesuai dengannya, sehingga harganya naik seperti yang diharapkan. Keadaan dibalikkan dalam hal garis rintangan, di mana penawaran meningkat tajam dan permintaan merosot ke bawah. Dengan contoh biasa, kita dapat melihat hubungan langsung antara nisbah Penawaran / Permintaan dan vektor tahap Sokongan / Rintangan. Inilah sebabnya mengapa garis sokongan / rintangan sering disebut tahap Penawaran / Permintaan.

Cara berdagang menggunakan tahap sokongan dan rintangan?

Kami menjelaskan sebab-sebab pembentukan zon S / R. Sekarang mari kita lihat strategi perdagangan berdasarkan tahap sokongan dan rintangan. Ketika di carta harga mendekati garis sokongan atau rintangan, diharapkan dapat melambung atau mematahkannya. Oleh itu, peniaga membezakan 3 jenis perdagangan berdasarkan tahap Sokongan / Rintangan: perdagangan berdasarkan pemulihan dari tahap (range trading), trading berdasarkan level breakout, dan jenis perdagangan campuran (membolehkan anda menggunakan kedua-duanya strategi secara bergantian, bergantung pada keadaan pasaran semasa). Mari kita pertimbangkan dua strategi utama:

Dagangan Range

Dari contoh di atas, dapat dilihat bahawa dengan pengumpulan potensi kenaikan yang signifikan, ketika harga mendekati garis sokongan, kemungkinan besar harga akan berubah dari tahap. Kemudian anda boleh bertahan lama, meletakkan stop loss di bawah tahap sokongan. Ketika harga bergerak menuju ke garis rintangan, dan sentimen bearish berlaku di pasar, pedagang mulai membuka pesanan jual secara aktif, begitu harga mencapai tahap Rintangan. Akibatnya, harga melambung tinggi dan turun. Dalam kes ini, stop loss biasanya diletakkan di atas tahap rintangan. Menggunakan pesanan take profit dan trailing stop mode juga dapat mengurangkan risiko kerugian dan membantu memperbaiki keuntungan dalam masa. Peningkatan dari tahap paling kerap berlaku dalam penyatuan (sebenarnya, pasaran berada dalam fasa ini kira-kira 70% dari masa itu), kerana harganya bergantian melonjak dari satu tahap ke tahap yang lain, jadi perdagangan seperti itu cukup menarik untuk scalpers dan peniaga jangka pendek : Keuntungan tidak signifikan bagi setiap perdagangan dikompensasikan oleh kekerapan pesanan.

Dagangan Breakout

Dengan jumlah yang besar di pasaran dan pergerakan tren yang kuat, harganya boleh menembus garis sokongan atau rintangan, dan bukannya membalikkannya. Pedagang trend mendapat keuntungan paling banyak dari tingkah laku harga ini.

 • Sekiranya harga menembusi tahap rintangan dari bawah ke atas, kemudian kembali ke tahap ini semasa pembetulan, harga tidak selalu dapat menumbuknya dari sisi lain, sehingga harga naik dari tahap, membentuk arah aliran menaik. Oleh itu, selepas penembusan garis penentangan berubah menjadi garis sokongan.
 • Sekiranya harga menerobos garis sokongan dari atas ke bawah, dan setelah kembali ke garis ini, harga tidak selalu dapat menembusnya dari sisi yang berlawanan sekarang, jadi harga naik ke tahap dan meneruskan pergerakan ke bawah, menjadi aliran menurun . Dalam kes ini, garis sokongan diubah menjadi garis rintangan selepas penembusan.
 • Dalam beberapa kes, setelah menembusi tahap sokongan / rintangan sekali, harga melintasi kembali dari seberang semasa pembetulan dan kembali ke julat harga sebelumnya. Ia dipanggil pelarian palsu.

Pengambilalihan Utama Perdagangan dan Rintangan

 • Perdagangan berdasarkan tahap sokongan dan rintangan sesuai untuk semua jenis pasaran: mata wang, komoditi, saham. Juga, ini berlaku untuk jangka waktu apa pun.
 • Prinsip perdagangan seperti itu mudah dan mudah.
 • Sangat mudah untuk mengenal pasti zon sokongan dan rintangan dengan bantuan purata bergerak dan garis arah aliran pada jangka masa tertentu. Mereka sering bertindak sebagai tahap Sokongan / Rintangan sendiri.
 • Tahap adalah alat sejagat untuk analisis teknikal. Mereka tidak berat sebelah, kerana kebanyakan peniaga dipandu oleh mereka.
 • Semakin kerap tahap diuji, semakin kuat ia dipertimbangkan. Walau bagaimanapun, anda perlu berhati-hati agar dapat melihat perubahan trend dan kemungkinan pembalikannya tepat pada masanya.
 • Beberapa penembusan yang salah menunjukkan kestabilan dan kekuatan tahap.
 • Tahap Fibonacci, purata bergerak sekurang-kurangnya dua tempoh besar dengan nilai angka bulat, algoritma Garisan, penunjuk PZ dan IchimokuSuppRes, Titik Pivot, Bollinger Bands, Fractals dan banyak lagi yang dapat membantu mengenal pasti kawasan S / R.

Kesimpulannya, perlu diperhatikan bahawa konsep tahap Sokongan dan Rintangan bukanlah perkara baru dalam perdagangan; banyak pelabur dibimbing oleh mereka dan membina strategi mereka dengan sewajarnya. Namun, ada juga yang percaya bahawa tahap berdasarkan data lama mungkin berguna dalam menganalisis perkembangan pasar pada masa lalu, tetapi tidak dalam meramalkan pergerakan masa depan, kerana tidak ada jaminan bahawa pasar akan berperilaku dalam satu atau lain cara , kerana terdapat banyak faktor yang mempengaruhi pasaran, dan tingkah laku berjuta-juta peserta pasaran tidak dapat diramalkan.