fbTeori Dow | Apa itu Teori Dow | Penerangan Teori Dow | IFCM Malaysia
MS

Penerangan Teori Dow ( Teori Dow Jones )

Apa itu "Teori Dow"

Teori Dow (Teori Dow Jones) adalah pendekatan dagangan yang dikembangkan oleh Charles Dow. Teori Dow adalah asas analisis teknikal di pasaran kewangan. Idea dasar Teori Dow adalah aksi harga pasaran mencerminkan kesemua maklumat yang tersedia dan pergerakkan harga pasaran terdiri daripada tiga tren utama.
Sahkan teorinya dengan pelaksanaan
Buka Demo dan dapatkan bahan pendidikan dan sokongan Online dalam bahasa Anda

Prinsip Teori Dow

 1. Pasaran Mengambil Kira Kesemua.
  Kesemua faktor yang diketahui yang berkemungkinan memberi kesan pada permintaan dan bekalan dicerminkan pada harga pasaran.
 2. Pasaran Memiliki Tiga Trend.
  Bredasarkan pada Dow trend menaik memiliki puncak dan kadar terendah yang semakin tinggi secara berterusan. Manakala trend menurun terdiri daripada puncak dan kadar terendah yang semakin rendah.
  Dow percaya undang-undang tindakan dan tindak balas turut diaplikasikan pada pasaran seperti mana ia berlaku secara fizikal di dunia, dimana setiap pergerakkan tertentu diikuti oleh penarikkan tertentu.

  Dow mengandaikan trend memiliki tiga bahagian:
  1. Primary ("Tide" boleh dibandingkan, berterusan semakin menghampiri dasar sehinnga mencapai titik terbaik).
  2. Secondary ("Waves" yang boleh dibandingkan dan memaparkan pembetulan pada trend "Primary", kebiasaanya menjejak kembali diantara satu petiga dan dua petiga daripada pergerakkan trend sebelumnya dan kerap berlaku separuh daripada pergerakkan sebelumnya)
  3. Minor (ripples) (Turun naik pada Trend "secondary").
 3. Trend Utama Mempunyai Tiga Fasa.
  Dow menumpukan pada trend Primary (utama) diamana ia terdiri daripada tiga fasa:
  1. Fasa Pengumpulan – pelabur paling bijak memasuki pasaran kerana merasakan perubahan arah pasaran semasa.
  2. Fasa Penyertaan Awam – majoriti juruteknik mula menyertai ketika pasaran mula bergerak dengan pesat.
  3. Fasa Pengeedaran – hala tuju baru mula diiktiraf dan mendaki dengan pesat; semua berita ekonomi mengesahkan dan membawa kepada kenaikan spekulatif isi padu dan penyertaan awam yang luas.
 4. Puratanya Harus Mengesahkan Satu Sama lain.
  Dow pernah berkata bahawa melainkan kedua-dua industri dan Averages Rail melebihi puncak sebelumnya, tidak ada pengesahan daripada penubuhannya atau kesinambungan pasaran Bull. Isyarat tidak semestinya harus berlaku serentak, namun lebih pantas mengikuti satu sama lain - lebih kuat pengesahannya.
 5. Isi padu Harus Mengesahkan Trend.
  Isi padu membesar atau mengecil berdasarkan sama ada harga bergerak mengikuti trend atau penerbalikkan. Dow menganggap isi padu sebagai petunjuk kedua. Isyarat beli atau jualnya berdasarkan pada harga penutupan.
 6. Trend Diandaikan Berterusan Sehingga Isyarat Jelas Penerbalikan.
  Pendekatan teknikal di dalam analisis pasaran secara keseluruhannya berdasarkan pada idea bahawa trend berterusan sehingga kuasa luar menyebabkannya untuk berubah hala tuju - seperti mana-mana objek fizikal. Namun sudah pasti terdapat isyarat penerbalikan yang harus diambil kira.
Dow Theory - Failure SwingHayunan Gagal.
Kegagalan puncak pada titik C untuk melibihi A, diikuti dengan penurunan yang melebihi titik B, menandakan isyarat "jual" pada titik S.
Dow Theory - Nonfailure SwingHayunan Tidak Gagal.
Perhatikan titik C melebihi titik A sebelum titik D menurun lebih rendah daripada titik B. Sesetengah mereka yang mengikuti teori ini akan melihat isyarat "sell" pada S1, manakala ada yang tunggu sehingga terbentuknya kadar tetinggi yang lebih rendah sebelum bertukar kepada bearish di S2.

Dow hanya mengambil kira harga penutupan. Kebiasaanya harus ditutup lebih tinggi daripada puncak sebelumnya atau lebih rendah daripada dasar sebelumnya. Penembusan Intraday tidak diambil kira.

Dow Theory - Failure Swing Bottom

Hayunan Gagal Dasar.
Isyarat "Beli" mengambil tempat apabila titik B ditembusi (pada titik B1).

Dow Theory - Nonfailure Swing Bottom

Hayunan Tidak Gagal Dasar.
Isyarat "Beli" berlaku di titik B1 atau B2.


Uji pengetahuan anda sebelum berniaga

12 soalan mudah untuk membantu anda menentukan
akaun mana yang hendak dipilih
Adakah artikel ini bermanfaat??
LikeTidak