fbApa itu MACD | Strategi MACD | Formula MACD | IFCM Malaysia

Apa itu MACD - Moving-Average Convergence/Divergence

Moving-Average Convergence/Divergence Oscillator, kebiasaanya dikenali sebagai petunjuk MACD, yang dibangunkan oleh Gerald Appel, yang direka untuk memaparkan perubahan pada hala tuju dan kekuatan trend dengan mengabungkan isyarat daripada tiga siri lengkung moving average.

Uji pengetahuan anda sebelum berniaga

12 soalan mudah untuk membantu anda menentukan
akaun mana yang hendak dipilih

Bagaimana untuk Menggunakan Petunjuk MACD

Tiga isyarat utama yang dijana oleh petunjuk MACD (garisan biru) adalah persilangan dengan garisan isyarat (garisan merah), dengan paksi x dan corak divergence.


Persilangan dengan garisan isyarat:

  • Jika garisan MACD meningkat lebih pantas daripada garisan Isyarat dan bersilang daripada bawah, isyarat berikut dikenal pasti sebagai bullish dan mencadangkan pecutan pertumbuhan harga;
  • Jika garisan MACD jatuh lebih pantas daripada garisan Isyarat dan bersilang daripada atas,isyarat berikut ditafsirkan sebagai bearish dan mencadangkan lanjutan kejatuhan harga;

Persilangan dengan paksi X:

  • Isyarat bullish muncul jika garisan MACD meningkat melebihi garisan sifar;
  • Isyarat bearish muncul jika gariasan MACD jatuh di bawah garisan sifar.

Convergence/Divergence:

  • Jika garisan MACD trending pada arah yang sama seperti harga, corak berikut dikenali sebagai convergence, yang mengesahkan hala tuju harga;
  • Jika mereka bergerak pada arah yang berbeza, ia merupakan corak divergence. Sebagai contoh, jika harga mencapai kadar tetinggi baru, namun petunjuk tidak, ini berkemungkinan petanda kelemahan lanjutan.

Apa itu MACD

Petunjuk MACD

Strategi MACD

Strategi MACD digunakan untuk mengenal pasti isyarat beli dan jual untuk alatan kewangan. Nilai MACD berada dalam jarak diantara garisan sifar. Apabila garisan MACD dan Isyarat jauh daripada garisan sifar, ia menandakan keadaan overbought dan menandakan isyarat jual. Apabila kedua-dua garisan di bawah garisan sifar, ia memaparkan keadaan oversold dan menandakan isyarat beli.

Di dalam sistem MACD, amat penting untuk mengambil kira histogram MACD. Histogram merangkumi bar menegak yang memaparkan perbezaan diantara dua garisan MACD. Ia melebihi garisan sifar apabila garisan MACD di dalam susunan positif, bermakna garisan pantas di atas garisan perlahan. Dan apabila histogram di atas garisan sifar, namun mula bergerak kebawah terhadap garisan sifar, ini menandakan trend menaik semakin lemah. Sewajarnya, apabila histogram di bawah garisan sifar dan mula menaik terhadap garisan sifar, ia memaparkan kelemahan di dalam trend menurun.

Isyarat dipaparkan pada persilangan garisan sifar. Walaupun isyarat beli atau jual dijanakan hanya apabila historgram melintasi garisan sifar, ia membekalkan amaran lebih awal trend daripada persilangan isyarat. Histogram bertukar kepada garisan sifar kebiasaanya mendahului persilangan isyarat sebenar.

Formula MACD (Pengiraan MACD)

Garisan MACD = 12-period EMA – 26-period EMA
Garisan Isyarat = 9-period EMA
Histogram = Garisan MACD – Garisan Isyarat

Bagaimana untuk Menggunakannya Petunjuk MACD di dalam platform dagangan

Gunakan isyarat, selepas memuat turun salah satu platform dagangan, yang ditawarkan oleh IFC Markets

Sahkan teorinya dengan pelaksanaan
Buka Demo dan dapatkan bahan pendidikan dan sokongan Online dalam bahasa Anda
Adakah artikel ini bermanfaat??
Tidak