fbAras Fibonacci Retracement | IFCM Malaysia
MS

Aras Fibonacci Retracement

Apa itu Pemindahan Semula Fibonacci?

Pemindahan Semula Fibonacci dianggap sebagai alat penting dan berkesan analisis teknikal untuk menentukan tahap pembalikan trend yang mungkin. Dengan mengambil tahap Pemindahan Semula Fibonacci, pedagang boleh menentukan tahap sokongan dan rintangan yang kuat, serta sasaran kemungkinan pembetulan dan trend kesinambungan.
Build a Aras Fibonacci Retracement in the terminal
Once opened Demo you will be supplied with educational materials and online support in your own language

Nombor Fibonacci

Urutan nombor Fibonacci menjadi popular di Eropah berkat seorang ahli matematik Itali Leonardo Pisano (Fibonacci), walaupun, urutan ini telah diketahui di Timur jauh sebelum dia. "Urutan menyampaikan satu siri nombor, di mana setiap nombor berikutnya adalah jumlah dua yang sebelumnya:


0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377……


Urutan nombor Fibonacci memanjangkan ke tak terhingga dan mengandungi banyak sifat matematik yang unik.

  • Jika mana-mana bilangan jujukan ini dibahagikan kepada nombor berikut, maka hasilnya adalah kira-kira 0.618 (13/21=0.619, 21/34=0.617, 34/55=0.618).
  • Jika mana-mana bilangan jujukan ini dibahagikan kepada nombor sebelumnya, maka hasilnya adalah kira-kira 1.618 (21/13=1.6153, 34/21=1.6190, 55/34=1.6176).

Urutan terakhir digunakan di pasaran kewangan oleh pedagang terkenal Ralph Elliott. Gelombang dalam teorinya, Ralph mendapati bahawa nisbah ketinggian gelombang seterusnya kepada yang sebelumnya adalah kira-kira sama dengan 1,618.

Cara menggunakan Pemindahan Semula Fibonacci

Secara praktiknya, di mana-mana platform ada instrumen "Fibonacci Lines" dengan bantuan yang mana dapat membuat tahap pembetulan - 0%, 23,6%, 38,2%, 50%, 61,8%, 76,4% dan 100%. Garis Fibonacci juga membolehkan menentukan sasaran pembetulan sekiranya trend berterusan - ia adalah 161.8%, 261.8% dan 423.6%. Sekiranya aliran menaik, garis-garis harus diregangkan dari bawah ke atas, dan sekiranya aliran menurun - dari atas ke bawah.

Fibonacci Retracement Levels

Dagangan pada tahap Fibonacci

Dagangan pada tahap Fibonacci melibatkan dua cara.

  • Pembukaan kedudukan yang panjang dalam hal pemulihan dari garis sokongan, ketika pasar naik.
  • Pembukaan kedudukan pendek sekiranya berlaku pemulihan dari tahap rintangan, apabila pasaran turun.

Oleh kerana tahap Fibonacci sepatutnya menjadi tahap sokongan dan rintangan maka perdagangan berdasarkan tahap ini dilakukan dalam cara yang sama seperti dalam strategi dagangan berdasarkan tahap sokongan dan rintangan.

Uji pengetahuan anda sebelum berniaga

12 soalan mudah untuk membantu anda menentukan
akaun mana yang hendak dipilih

Cara menggunakan *{{selfname}}* dalam platform dagangan

Anda boleh membuat bentuk grafik pada carta harga, selepas memuat turun salah satu dari platfom dagangan, yang ditawarkan oleh IFC Markets.

Adakah artikel ini bermanfaat??
LikeTidak
Visit Educational Center Anda boleh dapati butiran lebih lanjut mengenai dagangan CFD dan lihat contohnya di bahagian Bagaimana untuk Berdagang CFD. Lawati Pusat Pendidikan
Anda boleh mendagangkan CFD secara percuma, dengan memuat turun Platform Dagangan CFD NetTradeX. Muat turun