fbPetunjuk Bill Williams | Teori Huru-hara Bill Williams | IFCM Malaysia
MS

Petunjuk Bill Williams | Teori Huru-hara


Untuk memahami secara keseluruhan struktur pasaran B. Williams menasaihatkan untuk menganalisis pasaran melalui lima kaedah berikut:

 • Fractal (fasa ruang)
 • Kuasa Panduan (fasa tenaga)
 • Pecutan / Nyah-pecutan (fasa kuasa)
 • Zon ( gabungan kekuatan / fasa kuasa)
 • Garisan Keseimbang

Untuk memahami dan menganalisis dimensi berikut, beliau telah menubuhkan beberapa petunjuk.

 • Acceleration/Deceleration Oscillator - Accelerator Oscillator

  Turun naik petunjuk berikut berada diantara aras median 0.00 (zero) yang sepadan dengan kesimbangan kuasa panduan pasaran dengan pecutan. Nilai positif memberi isyarat pertumbuhan trend bullish, manakala nilai negatif memberi pendekatan sebagai pertumbuhan trend bearish trend. Petunjuk berikut berubah hala tuju sebelum pembalikan trend sebenar berlaku di dalam pasaran. Oleh itu petunjuk berikut bertindak sebagai penanda amaran awal kemungkinan perubahan hala tuju trend.

 • Indikator Alligator - Bill Williams Alligator

  Bill Williams Alligator Indicator adalah alat analisis teknikal pada carta yang terdiri daripada 3 rata-rata bergerak lancar yang ditetapkan pada 13, 8 dan 5 tempoh dan masing-masing beralih ke bar 8, 5 dan 3, yang menandakan ketiadaan tren, pembentukan dan arah.

 • Oscillator Hebat - Strategi Pengayun Hebat

  Pencipta Awesome Oscillator, serta beberapa petunjuk dan pengayun lain, adalah peniaga terkenal Bill Williams. Sebenarnya, AO adalah semacam tambahan kepada Alligator - satu lagi "penemuan" Bill Williams, dan mekanisme MACD diadopsi sebagai dasar penciptaannya, walaupun dengan perubahan yang signifikan. Walaupun indikator yang menunjukkan sentimen pasaran dan trennya secara semula jadi "ketinggalan", pengayun tidak hanya mengesahkan trend, tetapi juga meramalkan kemungkinan dorongan dan pergerakan. Awesome Oscillator mengesan kelaziman kekuatan bullish atau bearish di pasaran dengan membandingkan momentum baru-baru ini (5 bar) dengan trend yang lebih luas (34 bar): SMA 34-tempoh dikurangkan dari SMA 5-periode. Lebih-lebih lagi, purata bergerak sederhana 34-periode dan 5-masa dikira bukan dengan harga penutupan, seperti halnya banyak petunjuk, tetapi oleh titik tengah bar (rata-rata aritmetik dari tinggi dan rendah untuk jangka waktu yang dipilih). Keanehan AO adalah bahawa tempoh ditetapkan oleh B. Williams sendiri dan tidak boleh berubah. Oscillator Awesome jarang digunakan sendiri dalam perdagangan Forex dan CFD, tetapi sangat berkesan bersama dengan pengayun dan penunjuk lain.

 • Petunjuk Fractals - Bill Williams' Fractals

  Bill Williams' Fractals dibentuk diantara lima bar kumpulan dimana dua yang pertama dengan berjayanya mencapai kadar tetinggi (atau menyelam lebih rendah) dan dua yang terakhir lebih rendah (atau bertumbuh lebih tinggi) dengan bahagian tengah menjadi kadar tetinggi (atau terendah) hasil di dalam kumpulan sewajarnya.

 • Penerangan Gator Oscillator

  Oscillator di dalam bentuk dua histogram dibina sama ada di bawah atau di atas garisan sifar, Gator Oscillator plot perbezaan sebenar diantara Alligator’s Jaw dan Teeth (garisan biru dan merah) di dalam kawasan positif dan perbezaan sebenar diantara Alligator’s Teeth dan Lips (garisan merah dan hijau) di dalam kawasan negatif. Bar histogram berwarna hijau jika melebihi isi padu bar sebelumnya atau warna merah jatuh lebih rendah.

 • Petunjuk Market Facilitation Index - Bill Williams MFI

  Nilai nyata indeks berikut diwakili oleh bar histogram manakala perbandingan indeks dan isi padu dinamik dinyatakan dengan warna yang merupakan kunci di dalam terma membaca isyarat petunjuk.