Pembuatan PCI

 1. Untuk membuat alatan sintetik baru (sebelum ini PCI), tekan butang tetikus kanan pada tetingkap "Sebutan Pasaran" dan pilih "Cipta PCI" daripada menu yang terkeluar.

 2. Pada tetingkap "Bina alatan komposit peribadi" yang terbuka anda perlu menetapkan aset yang ingin digunakan untuk bahagian asas dan sebutan PCI anda. Anda boleh dapati aset yang diperlukan di senarai "Aset tersedia". Misalnya, untuk membuat PCI baru, bahagian dasar terdiri daripada portfolio CFD niaga hadapan pada beberapa tanaman, dan bahagian sebutan terdiri daripada portfolio, yang mengandungi Emas dan Perak.

  Pilih aset dengan menekan padanya dan kemudian menekan butang pindah tempat (“>”) untuk memmindahkan aset pada jadual "Dasar" atau "Sebutan". Hasil berikut, aset yang dipilih akan muncul di dalam jadual dan namanya akan terpadam daripada senarai "Aset tersedia", oleh kerana di dalam jadual untuk membuat PCI tidak boleh mengandungi aset yang sama.

  Seterusnya, anda hendaklah menetapkan isi padu setiap aset yang termasuk di dalam PCI.
  Anda boleh melakukannya dengan 3 cara:
  1. Dalam unit aset pada ruang "Isi padu";
  2. Dalam peratusan nilai aset (dalam USD) had isi padu yang ditetapkan (USD) pada ruang "Peratus";
  3. Dalam nilai aset pada ruang "Isi padu [USD]". Perhatian dalam cara pertama dan kedua nilai aset dikiran dalam USD ketika membuat PCI.

  Contoh 1

  Di dalam contoh ini bahagian dasar terdiri daripada 1 kontrak Nd100 dan bahagian sebutan – 1 kontrak SP500. PCI berikut memberikan peluang yang baik untuk dagangan spread (pasangan) dua aset- indeks saham syarikat hi-tech Nd100 dan indeks saham luas SP500.

  Simpan PCI berikut dengan nama yang dibekalkan oleh terminal: “&Nd100/SP500”.

  Contoh 2

  Di dalam contoh 2 aset bahagian dasar terdiri daripada (CFD pada beberapa jenis produk bijirin) dalam peratusan yang sama daripada had isi padu 100 000 USD, dan aset bahagian sebutan - dalam unit isi padu aset – 40 auns Emas dan 2000 auns Perak.

 3. Untuk menyempurnakan proses pembuatan PCI baru, anda perlu memilih nama dan dan simpan alatan baru. Jika anda memilih pilihan "Simpan", PCI akan disimpan dengan nama yang diberi, serta nama-nama asetnya, namun tidak melebihi daripada 20 aksara. Di dalam contoh 2 kami memlih pilihan "Simpan sebagai…", masukkan “&grain/precious_met” dalam ruang "Nama" dan tekan butang "Simpan".

 4. Akhir sekali, tutup tetingkap dengan butang "Tutup" (anda boleh memilih pilihan lain, seperi – "Tutup dan Tambah alatan").

  PCI telah dicipta dengan berjaya. Selepas PCI dicipta, anda boleh menambahkannya ke dalam senarai alatan yang digunakan, buka carta sejarah harganya, membuat analisis teknikal pada alatan yang dicipta serta mendagangkan alatan berikut.

  Satu PCI tidak boleh mengandungi lebih daripada 25 aset (hasil daripada bahagian sebutan dan dasar). 100 PCI boleh dibuat bagi satu akaun dagangan. Bilangan PCI tidak boleh melebihi 10 di dalam senarai alatan yang digunakan (untuk dagangan dan membuat carta) dalam satu ruang kerja. Bahagian Dasar dan Sebutan PCI boleh mengandungi aset yang sama termasuk USD. 5. Kaedah pengiraan sebutan dan transaksi semasa

  Sebutan semasa PCI dikira daripada nilai Bidaan dan Diminta semasa semua komponen, termasuk pemberat mereka dalam struktur keseluruhan alatan. Ketika menerima tick baru (perubahan sebutan) mana-mana komponen PCI, server terminal NetTradeX membuat pengiraan untuk membeli dan menjual unit PCI, yang memberikan nilai Bidaan dan Diminta semasa untuk PCI.

  Harga PCI bersamaan dengan nilai komponen dasar dalam USD, dibahagikan kepada nilai komponen sebutan dalam USD dalam isi padu yang ditetapkan bagi semua komponen. Ketika membuat, harga permulaan PCI dikira sebagai Jumlah Semasa [USD] bahagian Dasar, dibahagikan kepada Jumlah Semasa [USD] bahagian Sebutan. Dalam Contoh 2 bersamaan 100000 / 91141.20 = 1.0972.

  Bayangkan beberapa tempoh masa telah berlalu selepas membuat alatan peribadi dan sebutan komponennya berubah dengan ketara. Kami akan menerangkan pengiraan sebutan semasa dan pengiraan transaksi beli sebenar unit PCI. Dalam tetingkap kedudukan terbuka, satu garisan dengan kedudukan Beli untuk PCI berikut akan muncul.

  Sebutan PCI (Diminta) dikira pada isi padu yang ditetapkan pada permulaan di semua komponen PCI dan bersamaan kepada (68.49 * 377.8+72.48 * 348.3+23.46 * 1026.9+42.85*544.8) / (2000 * 17.195+40 * 1228.66) = 1.17986.

  Beri perhatian pada kaedah pelaksanaan pesanan dengan komponen PCI berikut.

  Transaksi dengan komponen dasar alatan peribadi dilaksanakan dalam isi padu yang ditetapkan ketika membuat alatan berikut.

  Transaksi dengan komponen dasar alatan peribadi dilaksanakan dalam isi padu yang dikira: isi padu komponen yang ditetapkan di permulaan didarabkan dengan sebut harga semasa PCI. Contohnya, untuk Perak isi padunya bersamaan dengan 2000*1.17986 = 2359.72 auns.

  Jika isi padu PCI berikut tidak bersamaan dengan 1, semua isi padu komponen akan dinormalkan kepada isi padu PCI.

  Pengiraan awal isi padu komponen PCI ketika transaksi boleh dilihat di bahagian 'Possible PCI Base Positions' di tetingkap dialog Transaksi.

  Perhatian, ketika melaksanakan transaksi:1) Jumlah nilai (dalam USD) komponen dasar mesti bersamaan dengan jumlah nilai (dalam USD) komponen sebutan. 2) peratus setiap komponen (dalam USD) dikekalkan bersamaan dengan peratus asal yang ditetapkan ketika membuat PCI. Misalnya, nisbah isi padu XAG dan XAU bersamaan kepada 2000/40 = 50, yang dikekalkan ketika membuat transaksi: 2194.40/43.89 = 50.

  Perhatian, kedua-dua kedudukan PCI dan kedudukan pada komponenya terdapat di terminal pelanggan. Transaksi komponen berikut diterima (dan kedudukan pada komponen dibuka) pada server NetTradeX, yang memindahkan kedudukan pada komponen kepada pembekal tahap kecairan dan hedging mengambil tempat.

 6. Import/Eksport PCI

  PCI yang diciptakan disimpan di dalam server platform NetTradeX. Jika anda memadam mana-mana PCI di dalam terminal NetTradeX anda (lihat fungsi “Padam/Delete” di dalam rajah di bawah), ia akan dipadam daripada server. Walau bagaimanapun, anda boleh menyimpan PCI anda di dalam cakera keras PC.

  Eksport PCI

  Anda boleh memindahkan PCI yang diciptakan ke dalam cakera keras sebagai fail dengan sambungan ".pci". Untuk melakukannya, pilih fungsi “Tambah alatan…” di dalam tetingkap “Sebutan Pasaran” dan di dalam tetingkap dialog “Rujukan alatan” di “My Instruments” kembangkan senarai alatan PCI Anda.

  Seterusnya, pada alatan PCI yang ingin dieksportkan, tekan tetikus kanan dan pilih fungsi “Eksport”. Di dalam tetingkap dialog yang terbuka, ciptakan fail dengan sambungan “.pci” di dalam fail cakera yang dikehendaki.

  Nama fail boleh berbeza dengan nama PCI. Selain itu, jika sekiranya terdapat simbol slash “/” di dalam nama alatan berikut, simbol berikut harus digantikan dengan simbol yang berbeza untuk nama fail PCI.

  Import PCI

  Untuk mengimport fail dengan sambungan “.pci”, anda harus memilih fungsi “Tambah alatan…” di dalam tetingkap “Sebutan pasaran" dan di dalam tetingkap “Rujukan alatan” yang terbuka pergi ke barisan “My Instruments” dan tekan tetikus kanan. Seterusnya, klik pada fungsi “Import” dan di dalam tetingkap yang terbuka, pilih fail dengan sambungan “.pci” dan muat turun fail berikut ke dalam terminal NetTradeX.

  Kebiasaannya, fail berikut dari Koleksi PCI di dalam laman web syarikat, yang harus di muat turun terdahulu dan dipindahkan ke dalam cakera keras PC yang digunakan.