Alatan pasaran Pertukaran Asing | IFCM Malaysia
Broker CFD Dalam Talian IFC Markets

Alatan pasaran Pertukaran Asing

Kepelbagaian mata wang dunia, serta pelbagai derivative alatan mata wang wujud pada masa ini boleh dikaitkan kepada alatan pasaran Pertukaran Asing. Alatan dagangan utama pasaran Pertukaran Asing adalah mata wang pelbagai negara. Kadar mata wang, yang disebutkan terhadap Dolar AS (atau terhadap mata wang lain) dibentuk oleh bekalan dan perminataan pasaran dan beberapa faktor asas. Hasilnya, mata wang yang tinggi kecairan dan bebas ditafsirkan terlibat di dalam dagangan pasaran Forex.

Alatan pasaran Pertukaran Asing boleh dibahagikan kepada dua kategori berikut:

Perjanjian mata wang

Spot - pertukaran mata wang tidak lebih dari hari kerja kedua selepas tarikh perjanjian. Transaksi jenis ini juga dikenali sebagai tunai. Transaksi adalah berdasarkan pada keadaan spot dilaksanakan secara Over-the-Counter (OTC) pasaran antara bank penerbit kadar pertukaran mata wang (sebutan). Transaksi ramalan mata wang bank, hedge funds, syarikat kewangan dan peserta lain pasaran Pertukaran dilaksanakan berdasarkan pada keadaan spot. Hampir 65% perolehan keseluruhan pasaran Pertukaran Asing jatuh pada dagangan dengan penghantaran mata wang pada keadaan spot.

Outright forwards – pertukaran mata wang pada kadar “forward” di dalam tempoh sehari ditubuhkan oleh pihak-pihak transaksi. Transasksi seperti berikut berguna di dalam situasi ketidak stabilan kadar pertukaran mata wang.

Currency swap – pada masa yang sama membeli dan menjual mata wang dengan tarikh yang berbeza.
Outright forwards dan currency swap membentuk Forward Exchange market, dimana pertukaran mata wang mengambil tempat pada masa akan datang.

Derivatives

– alatan kewangan yang diperolehi daripada aset asasnya (produk utama). Mana-mana produk atau perkhidmatan boleh menjadi aset asasnya.

Synthetic Agreement for Foreign Exchange (SAFE) – ianya adalah derivatif pasaran Over-the-Counter (OTC), yang berfungsi sebagai perjanjian pada kadar faedah masa hadapan (FRA) di dalam situasi transaksi mata wang forward. Dengan kata lain, ia merupakan jaminan kadar pertukaran untuk tempoh masa tertentu, yang bermula pada masa akan datang.

Currency futures – transaksi memberikan pertukaran mata wang pada tarikh tertentu pada masa akan datang pada kadar yang ditentukan terdahulu.

Interest Rate Swap – perjanjian diantara dua pihak pada kewajipan pertukaran untuk satu mata wang untuk kewajipan yang lain, dimana setiap daripadanya membayar kadar faedah hasil pinjaman mata wang yang berbeza. Di dalam situasi realisasi kewajipan, mata wang ditukarkan kepada yang asli.

Currency Options – perjanjian antara pembeli dan penjual, yang memberikan hak kepada pembeli, tetapi bukan kewajipan untuk membeli sejumlah mata wang pada harga yang ditentukan terdahulu di dalam tempoh masa tertentu, tidak mengambil kira harga pasaran mata wang.


Mula mendapat pendapatan kini dalam pasaran gergasi
Dagangan kebanyakannya membuat Ramalan Kanan.
world map
Article Helpful

Adakah artikel ini bermanfaat?

Sahkan teorinya dengan pelaksanaan
Buka Demo dan dapatkan bahan pendidikan dan sokongan Online dalam bahasa Anda
Buka Akaun Demo
Butiran
Pengarang
Mahmoud Salha
Tarikh terbitan
14/06/23
Akaun demo percuma
Pengguna korporat klik di sini
Individual
Hanya abjad latin
Close support
Call to Skype Call to messenger Call to telegram Call to WhatsApp Call Back