fbApa itu CFD | Apa itu CFD Trading | IFCM Malaysia
MS

Apa itu CFD

Apa itu Dagangan CFD

“CFD (Contract for difference) adalah perjanjian diantara dua pihak, "pembeli" dan "penjual", dengan membayar satu sama lain perbezaan diantara harga pembukaan dan penutupan alatan yang didagangkan.”
Berminat dengan Perdagangan Forex & CFD? Mulakan dengan IFC Markets

Ia merupakan alatan dagangan universal yang memudahkan untuk berdagang di berbagai pasaran tanpa perlu memiliki alatan secara fizikal.

Maksud CFD

Apa itu CFD? CFD adalah instrumen kewangan derivatif mengikut sifatnya yang memberi peluang kepada peniaga untuk membuat keuntungan dari pergerakan harga pelbagai aset, memungkinkan membuka posisi beli semasa harga aset naik dan posisi pendek, ketika harga turun. CFD nilai yang dikaitkan dengan aset pendasar bergerak ke arah yang sama dengan harga aset pendasar dan bergantung pada faktor yang sama. Pada masa yang sama menjadi lebih fleksibel dan mudah dicapai, kontrak kerana perbezaan menunjukkan sejumlah kelebihan, seperti kos rendah, perdagangan dengan leverage dan pasaran kepelbagaian, berbanding dengan memperdagangkan aset pendasar secara langsung.

Contoh CFD

Sekiranya anda masih bertanya "Apa itu CFD?" ia adalah bernilai untuk membawa Contoh Perdagangan CFD yang akan membantu anda membayangkannya dalam praktik. Katakan harga awal Apple stok adalah $ 100. Anda menyimpulkan (membeli) kontrak CFD untuk 1000 Saham Apple . Sekiranya harganya meningkat sehingga $ 105, jumlah perbezaannya, yang dibayar kepada pembeli oleh penjual akan sama dengan $ 5,000. Dan sebaliknya, jika harganya turun ke $ 95, penjual akan mendapat perbezaan harga dari pembeli sama dengan $ 5,000. Kontrak tersebut tidak menyiratkan pemilikan fizikal atau pembelian / penjualan saham yang mendasari yang membolehkan pelabur mengelakkan pendaftaran hak pemilikan untuk aset dan kos transaksi yang berkaitan.

Maksud CFD

Prinsip Perdagangan CFD

CFD meniru keuntungan dan kerugian untuk pembelian atau penjualan aset yang sebenar. Kontrak ini memberi peluang untuk berdagang di pasaran yang mendasari dan memperoleh keuntungan tanpa benar-benar memiliki aset tersebut.

Apa itu CFD
50%
Margin

Mari kita anggap bahawa anda menjangkakan kenaikan dalam pasaran logam akan berterusan dan anda ingin membeli 1000 saham Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. (FCX), pengeluar tembaga yang diperdagangkan secara terbuka di dunia. Anda boleh membeli stok ini melalui broker yang membayar sebahagian besarnya (mengikut norma peraturan Rizab Persekutuan, margin awal pada masa ini adalah 50% di AS) dari jumlah nilai saham ini dan mengambil leverage dari broker untuk bahagian lain dan, lebih-lebih lagi, untuk membayar komisen kepada broker.

Perdagangan CFD
2.5%
Margin

Sebagai gantinya, anda boleh membeli kontrak CFD untuk 1000 saham FCX. Untuk membeli kontrak ini, anda perlu membuat deposit margin jauh lebih rendah (2.5% dari jumlah nilai stok yang disediakan oleh IFC Markets).

Apa itu CFD Trading

Soalan "apa itu perdagangan CFD?" adalah yang paling kerap berlaku di kalangan peniaga pemula, yang baru memulakan perdagangan dalam talian. CFD adalah instrumen pelaburan serba boleh dan diperdagangkan dengan kaedah yang sama dengan mata wang yang dilakukan.

Bersama dengan instrumen ini, IFC Markets telah mengembangkan jenis CFD baru - CFD Berterusan, iaitu kontrak yang tidak mempunyai tarikh luput. CFD Berterusan ini menunjukkan bahawa pelabur sendiri memutuskan tarikh untuk menutup kontrak dan mengambil untung / rugi. Selain itu, beberapa peluang yang disebutkan di bawah ini menjadikan kontrak untuk instrumen perbezaan ideal untuk perdagangan dalam talian.

Berdagang CFD Berterusan

Perdagangan Margin

Perdagangan Margin memungkinkan untuk mengambil jumlah kedudukan yang lebih tinggi di pasaran dengan sejumlah kecil modal yang dilaburkan. Apabila pasaran bergerak mengikut arah yang anda harapkan, keuntungan meningkat dengan leveraj yang disediakan, kerana anda hanya menyimpan sebahagian dari jumlah nilai kontrak tetapi keuntungan akan diperoleh dari perubahan jumlah nilai. Sebaliknya, kerugian perdagangan margin juga boleh meningkat sekiranya pasaran bertentangan dengan jangkaan anda. Itulah sebabnya penting untuk berhati-hati ketika berdagang dengan leverage: pengurusan risiko menjadi sangat penting.

Perdagangan Hari

Perdagangan hari didefinisikan sebagai proses membeli dan menjual pelbagai aset dalam hari perdagangan yang sama. Ini bermaksud bahawa peniaga atau pelabur bebas untuk melakukan seberapa banyak transaksi perdagangan yang dia mahukan dalam satu hari. Oleh kerana perdagangan leverage memungkinkan membuka posisi yang lebih besar dengan jumlah deposit yang terhad, CFD perdagangan dapat dilakukan walaupun terdapat sedikit turun naik nilai aset selama satu hari.

Dagangan Saham, Komoditi, Indeks dan Mata Wang

CFD (Kontrak untuk Perbezaan) adalah instrumen perdagangan sejagat, yang telah mendapat banyak populariti dalam beberapa tahun terakhir. Dengan bantuan CFD, menjadi mustahil untuk memperdagangkan pergerakan harga pelbagai instrumen kewangan, tanpa perlu memilikinya secara fizikal. Pada masa ini, CFD membenarkan perdagangan bukan sahaja saham tetapi juga indeks, mata wang dan komoditi utama.

Berdagang di kedua-dua Pasaran Naik dan Jatuh

CFD adalah instrumen pelaburan yang fleksibel. Apabila anda yakin pasaran akan naik, anda boleh menjana keuntungan dengan membeli CFD yang dikenali sebagai jangka masa panjang. Anda juga boleh membuat spekulasi mengenai penurunan harga dengan menjual CFD, yang dikenali sebagai harga pendek. Pemegang posisi beli terbuka di CFD Saham mendapat pelarasan dividen yang sama dengan jumlah pembayaran dividen yang diumumkan, jika mereka mempunyai kedudukan panjang yang terbuka pada instrumen pada awal sesi perdagangan pada hari pembayaran pelarasan (bertepatan dengan tarikh ex-dividen) . Sebaliknya, pelarasan dividen dipotong dari akaun pelanggan sekiranya terdapat kedudukan pendek.

Melindung Nilai Portfolio Pelaburan

Sekiranya anda yakin bahawa stok yang anda miliki akan jatuh pada harga tetapi masih mahu menyimpannya, anda boleh menggunakan strategi lindung nilai untuk melindungi portfolio anda dari risiko dengan membuka kedudukan CFD pendek pada portfolio saham anda. Keuntungan anda daripada kekurangan CFD akan mengembalikan kerugian daripada kejatuhan harga aset dalam portfolio anda. Anda akan menanggung kos transaksi yang lebih rendah berbanding dengan lindung nilai dengan menjual stok fizikal untuk membelinya lebih murah kemudian.

Sahkan teorinya dengan pelaksanaan
Buka Demo dan dapatkan bahan pendidikan dan sokongan Online dalam bahasa Anda

Instrumen perdagangan CFD di IFCM

Visit Educational Center Anda boleh dapati butiran lebih lanjut mengenai dagangan CFD dan lihat contohnya di bahagian Bagaimana untuk Berdagang CFD. Lawati Pusat Pendidikan
Anda boleh mendagangkan CFD secara percuma, dengan memuat turun Platform Dagangan CFD NetTradeX. Muat turun
Daftar dengan IFC Markets Sekarang
Akses Global ke Pasaran Kewangan dari Akaun Tunggal