Apa itu CFD | Apa itu CFD Trading | IFCM Malaysia

Apa itu CFD

CFD (Contract for difference) adalah perjanjian diantara dua pihak, "pembeli" dan "penjual", dengan membayar satu sama lain perbezaan diantara harga pembukaan dan penutupan alatan yang didagangkan.”
Ia merupakan alatan dagangan universal yang memudahkan untuk berdagang di berbagai pasaran tanpa perlu memiliki alatan secara fizikal.
Sahkan teorinya dengan pelaksanaan
Buka Demo dan dapatkan bahan pendidikan dan sokongan Online dalam bahasa Anda

CFD Dijelaskan

Penerangan CFD
CFD merupakan alatan kewangan terbitan, berdasarkan pada sifatnya yang memberikan para pedagang peluang untuk membuat keuntungan pada pergerakkan harga pelbagai aset, serta membolehkan pembukaan kedudukan panjang apabila harga aset meningkat dan kedudukan pendek, apabila harga menurun. Nilai CFD dikaitkan dengan pergerakkan aset pendasar dalam arah yang sama dengan harga aset pendasar dan bergantung kepada faktor yang sama. Pada masa yang sama, CFD menjadi lebih fleksibel dan mudah diakses, memberika kelebihan yang banyak, seperti kos yang rendah, dagangan berserta leverage dan kepelbagaian pasaran, berbanding berdagang aset pendasar secara terus.

Contoh CFD

Contoh CFD
Jika anda masih tertanya-tanya “Apa itu CFD?” teliti contoh ini, bagi mendapatkan gambaran kasar. Bayangkan harga asal saham Apple adalah $100. Anda memutuskan untuk (beli) kontrak CFD untuk 1000 saham Apple. Jika harga saham berikut meningkat kepada $105, jumlah perbezaan, dibayar kepada pembeli oleh penjual yang bersamaan kepada $5,000. Dan sebaliknya, jika harga menurun kepada $95, penjual akan mendapat perbezaan harga berikut daripada pembeli yang bersamaan kepada $5,000.Kontrak berikut tidak mengimplikasikan pemilikan secara fizikal atau pembelian/penjualan aset pendasar, yang membolehkan para pelabur mengelakkan pendaftaran hak pemilikan aset dan kos transaksi yang berkaitan.

Mula mendapat pendapatan kini dalam pasaran gergasi

Dagangan kebanyakannya membuat Ramalan Kanan.
Forex 5.1$ trillion setiap hari

Bagaimana CFD beroperasi

Apa itu CFD Trading

Dagangan bersama Leverage

Dagangan Harian

Dagangan Saham, Komoditi, Indeks dan Mata Wang

Berdagang di Kenaikan dan Penurunan Pasaran

Hedging Portfolio Pelaburan

Alatan dagangan CFD di IFCM

Anda boleh dapati butiran lebih lanjut mengenai dagangan CFD dan lihat contohnya di bahagian Bagaimana untuk Berdagang CFD. Lawati Pusat Pendidikan
Anda boleh mendagangkan CFD secara percuma, dengan memuat turun Platform Dagangan CFD NetTradeX. Muat turun