fbDagangan sebagai sumber utama pendapatan | IFCM Malaysia

Dagangan sebagai sumber utama pendapatan

Bolehkah dagangan di Forex atau di pasaran Bursa Saham menjadi sumber pendapatan utama dan stabil? Sebenarnya, pertanyaan berikut sentiasa menarik minat semua mereka yang baru memasuki pasaran kewangan, akan tetapi masih tiada jawapan tetap untuk pertanyaan berikut. Keberjayaan aktiviti di dalam sefera berikut bergantung kepada pelbagai faktor: kesabaran dan kestabilan, kemampuan untuk membuat keputusan rasional dengan pantas, perkembangan intuisi dan sedikit nasib, namun faktor utamanya adalah pengetahuan dan pengalaman.

Selain itu, proses pembelajaran harus diteruskan di dalam keseluruhan aktiviti berikut. Oleh kerana kebebasan yang diberikan, tanpa penyelia dan tiada jadual kerja, kebanyakkan pedagang pemula lupa bahawa bidang ini merupakan salah satu daripada bidang yang amat berisiko dan memerlukan tanggungjawab yang besar.

Untuk menjadikan dagangan sebagai sumber pendapatan utama, ia memerlukan masa dan usaha. Oleh yang demikian, ia tidak bersesuaian untuk mereka yang ingin mencari kestabilan. Oleh itu, sebelum anda berhenti daripada kerja utama dan memulakan dagangan, anda perlu:

  • Memahami sepenuhnya analisis teknikal dan asas;
  • Belajar mengawal emosi;
  • Sentiasa mempelajari perkara baru;
  • Dana yang mencukupi

Kisah-kisah kejayaan pedagang terkemuka kerap memberi insipirasi untuk pedagang lain, untuk berhenti kerja utama dan melibatkan diri di dalam dagangan dan di dalam tempoh masa yang singkat kehilangan keseluruhan dana mereka.

Iklan-iklan sesetengah broker, yang menawarkan kursus-kursus pantas dan 100% kejayaan, turut banyak menyumbang kepada kehilangan wang. Ia adalah mustahil untuk mengkaji kesemua faktor yang memberi kesan kepada pembentukkan harga, belajar menguruskan kewangan, bersabar, berdisiplin atau banyak lagi di dalam tempoh satu minggu atau satu bulan.

Dagangan di pasaran kewangan mampu menjadi sumber pendapatan utama, namun ia memerlukan beberapa tahun sehingga anda mampu membangunkan strategi perdagangan sendiri yang telah diguna pakai. Selain itu, strategi berikut harus dibangunkan dan dikaji pada akaun Demo oleh anda sendiri. Penggunaan strategi pedagang lain, walaupun ia dianggap sebagai strategi yang berjaya kebiasaannya ia tidak memberikan sebarang hasil kepada anda. Ini kerana ia tidak mengambil kira psikologi dan kemampuan anda. Selain daripada qualiti profesional pedagang, pilihan broker yang tepat turut menjadi faktor yang amat penting untuk berjaya di dalam dagangan.

Semak pengawal selia syarikat dan kebolehpercayaan tawaran mereka, platform dagangan, qualiti pelaksanaan pesanan, syarat dagangan, kepantasan pengeluaran dan qualiti perkhidmatan pelanggan.

Dagangan amat sukar, dan pada masa yang sama ia merupakan kerja yang amat memuaskan, dimana kejayaan bergantung pada pengalaman dan pengetahuan.

Adakah artikel ini bermanfaat??
Tidak
Sahkan teorinya dengan pelaksanaan
Buka Demo dan dapatkan bahan pendidikan dan sokongan Online dalam bahasa Anda