Skema Pengiraan untuk Indeks CFD

CFD Indeks Saham berterusan dibentuk pada asas dua alatan - indeks saham dan kontrak niaga hadapan terdekat pada indeks saham berikut. Pembentukkan CFD berterusan pada S&P 500 contoh.

 1. S&P 500 merupakan indeks saham yang dicipta oleh harga saham syarikat Amerika terbesar, yang didagangkan di bursa AS.

  Indeks berikut dikira dengan kedudukan agensi Standard & Poor’s. Ia dikira sebagai pemberat purata permodalan pasaran indeks 500 syarikat terbesar. S&P 500 dikira berterusan pada setiap hari dagangan, ketika sesi dagangan bursa AS (NYSE, NASDAQ Composite) dari 15:30 sehingga 22:00 CET. Pada waktu lain indeks berikut tidak dikira.

 2. S&P 500 niaga hadapan berbeza dalam saiz dan tarikh tamat didagangkan pada Chicago Mercantile Exchange (CME). Sebagai contoh pembentukan CFD kami, kami telah memilih E-mini S&P 500 kontrak niaga hadapan dengan tarikh luput terdekat.

  CME mengisukan beberapa niaga hadapan, setiap satu daripada mereka didagangkan melebihi satu tahun: satu kontrak niaga hadapan luput suku pertama pada Mac, Jun, September dan Disember (Jumaat ketiga pada bulan berikut). Oleh itu, sehingga 5 kontrak dengan tarikh luput yang berbeza boleh didagangkan serentak, namun kontrak dengan tarikh luput terdekat merupakan kontrak paling tinggi tahap kecaiaran. Niaga hadapan berikut didagangkan pada hari berkerja (dagangan) berdasarkan kepada jadual pertukaran dengan rehat kecil pada siang hari. Untuk membentuk CFD kami, tempoh dengan tahap kecairan rendah dikecualikan. Hasilnya, kami menggunakan sebutan niaga hadapan dari 02:00 sehingga 22:00 CET.

 3. Oleh itu, indeks saham niaga hadapan didagangkan untuk 18 jam dan indeks berikut dikira untuk 6.5 jam ketika sesi dagangan. Tambahan pula, sesi dagangan disertakan dalam sesi dagangan niaga hadapan (lihat Rajah 1).

  Hasilnya, harga indeks saham niaga hadapan melebihi nilai indeks (the situation “contango”) atau kurang daripada nilai indeks (the situation “backwardation”) at a relatively stable intraday value (this deviation is denoted as DevFI).


  continuous-stock-index-cfds

  Rajah 1

  Indeks CFD Berterusan (“Niaga hadapan berterusan”) dibentuk berdasarkan pada sebutan indeks saham niaga hadapan terdekat selaras dengan corak berikut (Rajah.1):

  • Ketika sesi dagangan indeks CFD berterusan bertepatan dengan indeks sendiri;
  • Diluar sesi dagangan (namun ketika waktu dagangan niaga hadapan terdekat) sebutan Indeks CFD berterusan selaras dengan sebutan niaga hadapan terdekat ditolak dengan perbezaan diantara niaga hadapan dan indeks pada akhir sesi dagangan hari sebelumnya (dalam contoh kami sesi dagangan tamat, pada waktu yang sama tamat dagangan niaga hadapan).

  Formula pengiraan sebutan Indeks CFD Berterusan:

  Sebutan Indeks CFD Berterusan = sebutan niaga hadapan terdekat - DevFI, dimana DevFI = sebutan niaga hadapan tedekat – nilai indeks ketika tamat sesi dagangan terakhir.

  Hasilnya, Indeks CFD Berterusan ialah indeks lanjutan, oleh itu indeks, wujud sepanjang sesi dagangan niaga hadapan.

 4. Beberapa hari sebelum tarikh luput niaga hadapan terdekat secara automatik kami beralih kepada pengiraan niaga hadapan yang akan datang, oleh itu daripada sisihan DevFI_1 untuk niaga hadapan terdekat kami mengalihkan ke sisihan DevFI_2 untuk niaga hadapan seterusnya (Rajah 2). Peralihan berlaku apabila tahap kecairan niaga hadapan terdekat mula menurun dan tahap kecairan niaga hadapan seterusnya meningkat ke aras yang cukup tinggi.
  continuous-futures-calculation

  Rajah 2

  Hasilnya, tiada jurang atau lompatan yang ketara berlaku pada sebutan Indeks CFD Berterusan ketika berlaku peralihan ke niaga hadapan seterusnya. Pelanggan IFC Markets boleh mengekalkan kedudukan pada Indeks CFD Berterusan berikut untuk tempoh masa yang lama. Tambahan pula, syarikat meng-hedging-kan kedudukan pelanggan dengan niaga hadapan biasa - serta jika memerlukan, menutup kedudukan hedging pada niaga hadapan terdekat dan membuka kedudukan semula pada niaga hadapan seterusnya.

  Natijahnya, teknologi berikut membolehkan pedagang untuk mendagangkan Indeks CFD tanpa perlu risau mengenai tarikh luput.