fbDagangan di pasaran saham | IFCM Malaysia

Dagangan di pasaran saham

Pasaran saham atau pasaran sekuriti adalah agergat manusia (perserta), peraturan dan operasi yang berkaitan dengannya dan kitaran sekuriti. Terdapat sekuriti pasaran pertukaran dan OTC. Pasaran saham tradisional adalah pasaran sekuriti berorganisasi, dan dagangan di pasaran saham menentukan tingkah laku pasaran secara keseluruhannya. Sekuriti penerbit yang telah melepasi kesemua prosedur penyenaraian, didagangkan di pasaran pertukaran saham/Bursa Saham. Sebahagian besar sekuriti berkitaran di pasaran sekuriti OTC, dan ia dianggap sebagai alternatif kepada pasaran saham. Secara umum ia adalah sekuriti syarikat, yang tidak atau tidak berminat untuk disenaraikan di pasaran saham.

Dagangan di pasaran saham bermula pada abad pertengahan pada waktu pameran pertukaran (Prekursor bursa saham kontemporari), kemudian, ia mula muncul pertukaran pertama di Antwerp dan Lyon, dan saham pertama syarikat terbesar di Eropah mula diterbitkan. Sehingga kini saham masih dianggap sebagai alatan pelaburan yang terkemuka.

Pada asalnya, amat sedikit mereka yang terlibat di dalam dagangan saham, tetapi baru-baru ini dengan perkembangan teknologi elektronik, ia mula menjadi tersedia kepada semua. Sistem elektronik untuk dagangan sekuriti membolehkan untuk mengikuti dagangan saham pada waktu sebenar, beli dan jual sekuriti dengan membuat keuntungan berdasarkan pada pergerakkan harga.

Membuat transaksi:

Setiap individu boleh melakukan transaksi hanya melalui pengantara (broker). Pembelian atau penjualan sekuriti dilakukan melalui terminal saham syarikat Brokerage. Pertukaran secara automatik menyemak kesemua pesanan yang diterima, dan mencari pesanan yang bertentangan dan membuat transaksi, hasilnya sekuriti diberikan kepada pembeli. Maklumat mengenai transaksi yang dilakukan dipaparkan pada terminal penukaran pengguna. Kebiasaanya proses keseluruhan berlangsung selama 1-2 saat.

Pilihan broker:

Terdapat pelbagai kriteria untuk memilih syarikat Brokerage, namun umumnya adalah kebolehpercayaan, saiz komisi dan saiz leverage. Sebenarnya tiada siapa boleh menentukan kebolehpercayaan syarikat dengan 100%, namun seseorang harus menyemak pengalaman syarikat di dalam pasaran dan pandangan pedagang lain.

Saiz komisi amat penting di dalam situasi anda ingin berdagang secara intensif dan bukan melabur di dalam sekuriti untuk jangka panjang.

Tidak seperti pasaran mata wang, di dalam pasaran saham saiz leverage adalah rendah dari 1:1 sehingga 1:10.

Selain itu, amat penting untuk broker membekalkan pelanggannya dengan maklumat dan sokongan analisis, serta program untuk dagangan yang boleh dipercayai dan selesa.

Apa yang perlu didagangkan?

Alatan dagangan klasik adalah bond dan saham. Terdapat pelbagai alatan dagangan lain yang wujud di dalam pasaran seperti derivative, tetapi ianya dianggap lebih berisiko.

Saham – di dalam pasaran saham, terdapat pelbagai jenis saham syarikat, pembelian saham dilaksanakan berdasarkan pada dasar berikut: saham tiada kecairan memiliki spread yang besar, oleh yang demikian dagangan jangka pendek akan menjadi amat mahal. Saham jenis ini amat bersesuaian untuk pelaburan jangka panjang. Untuk pedagang aktif, saham tinggi tahap kecairan lebih bersesuaian. Di dalam situasi pelaburan jangka panjang pendapatan dijana hasil daripada kenaikan harga saham dan dividen yang dibayar oleh penerbit.

Bonds juga menarik, ini kerana tempoh kitarannya yang tetap dan pendapatannya yang juga tetap, secara tidak langsung ia membolehkan anda untuk mengira saiz pulangan pada masa hadapan pelaburan berikut. Tidak seperti saham, bond merupakan alatan yang rendah tahap risikonya, akan tetapi keuntungannya juga rendah.


Adakah artikel ini bermanfaat??
Tidak
Sahkan teorinya dengan pelaksanaan
Buka Demo dan dapatkan bahan pendidikan dan sokongan Online dalam bahasa Anda