fbAsas-Asas Dagangan Atas Talian | IFCM Malaysia
Broker CFD Dalam Talian IFC Markets
16 years

Asas-Asas Dagangan Atas Talian

Dagangan atas talian dianggap sebagai cara yang paling mudah untuk mengurus pelaburan anda sendiri, yang mana membolehkan anda berdagang dalam Pasaran Tukaran Mata Wang Asing atau Bursa Saham-Bursa Saham dengan bebas. Ketersediaan, pilihan bebas instrumen-instrumen pelaburan, pengurusan dana sendiri adalah kelebihan-kelebihan dagangan atas talian, tetapi sebelum anda memulakan dagangan di Pasaran Tukaran Mata Wang Asing (Forex), Saham, Kontrak Hadapan, Kontrak Atas Perbezaan (CFD), adalah penting untuk mempelajari istilah-istilah dagangan.

Apakah itu sebut harga?

Sebut harga adalah harga yang ditetapkan bagi mata wang asing, saham, komoditi, dan derivatif. Dalam Pasaran, sebut harga saham dan komoditi diberikan untuk tempoh masa yang tertentu dan dalam tempoh ini, seorang pelabur boleh melakukan transaksi mengikut harga belian dan jualan yang diberikan. Terdapat dua jenis sebut harga: sebut harga tunggal, apabila hanya harga belian diberikan dan sebutan harga kembar, apabila harga jualan dan belian diberikan.

Sebut harga mata wang adalah satu unit mata wang asas, dinyatakan dalam unit mata wang di dalam sebut harga. Mata wang disebut harga secara berpasangan, di mana mata wang pertama adalah mata wang asas dan yang kedua adalah mata wang disebut harga: EURUSD, USDJPY, GBPAUD, dll. Terdapat sebut harga langsung dan tidak langsung.

Sebut harga langsung adalah jumlah mata wang sesebuah negara yang dinyatakan dalam unit mata wang asing. Sebahagian besar sebut harga ini dianggap sebagai nisbah dolar AS kepada mata wang sesebuah negara, contohnya, USDCHF = 1.01500, yang bermaksud bahawa 1.015 franc Swiss diperlukan untuk membeli satu dolar AS.

Sebut harga tidak langsung adalah unit tunggal mata wang negara yang dinyatakan dalam mata wang asing, contohnya, GBPUSD = 1.45000, yang bermaksud 1.45 dolar Amerika diperlukan untuk membeli satu paun British.

Selain daripada itu, terdapat juga kadar silang, iaitu nisbah dua mata wang negara, yang dikira berdasarkan kadar setiap mata wang ini berbanding mata wang ketiga (biasanya berbanding dolar AS).

Harga jualan, harga belian dan selisih harga jual beli

Dua nilai akan muncul ketika dagangan di pasaran - harga jualan dan harga belian, dan perbezaan di antara mereka disebut sebagai selisih harga jual beli.

Sebagai aturannya, selisih harga jual beli diukur dalam unit pip: sebagai contoh, dalam sebut harga EURUSD, harga belian ditentukan sebagai 1.0818 dan harga jualan ditentukan sebagai 1.0820, dengan kata lain, selisih harga jual beli adalah bersamaan dengan 2 pip dan apabila membuka kedudukan pasaran, anda akan segera kehilangan beberapa pip. Terdapat selisih harga jual beli tetap dan terapung.

Selisih harga jual beli tetap tidak berubah bergantung pada turun naik pasaran dan akan selalu tetap sama dengan saiz yang diumumkan oleh pusat transaksi. Sebagai aturannya, untuk instrumen yang popular dan berkecairan tinggi, broker akan menawarkan selisih harga jual beli yang lebih kecil, dan untuk instrumen eksotik, perbezaan antara harga belian dan jualan dan tawaran adalah lebih besar.

Selisih harga jual terapung akan sentiasa berubah-ubah bergantung pada keadaan pasaran. Sebagai contoh, semasa keadaan stabil di pasaran, ia boleh menjadi 2 pip, tetapi semasa naik turun pasaran yang ketara, sebut harga boleh mencapai 50 pip. Secara umumnya, selisih harga jual beli terapung adalah lazim untuk sebut harga oleh bank-bank.

Lot dan pip

Lot adalah piawai jumlah dagangan, iaitu jumlah asas instrumen yang diniagakan, yang ditetapkan dalam pelbagai jumlah untuk pelbagai jenis instrumen (lot piawai yang disediakan oleh kebanyakan broker Pasaran Tukaran Mata Wang Asing yang menawarkan terminal perdagangan MetaTrader adalah bersamaan dengan 100,000 unit mata wang asas). Oleh itu, jika anda ingin melakukan transaksi dengan mata wang dalam jumlah 10,000, anda perlu memilih 0.1 lot. Kebanyakan platform dagangan tidak membenarkan anda untuk membuat urusniaga dengan jumlah dagangan yang kurang dari 0.01, iaitu 1,000 unit mata wang asas, tetapi platform NetTradeX yang disediakan IFC Markets membolehkan anda untuk berurusniaga bukan di dalam lot, tetapi dalam unit mata wang asas (atau dalam unit aset untuk instrumen lain), yang membolehkan anda membuka kedudukan pasaran dalam jumlah unit apa pun.

Pip adalah perubahan minimum sebut harga - nombor terakhir dalam sebut harga (biasanya nombor keempat atau kelima selepas koma - sebagai aturannya, 0.01, 0.0001 atau 0.00001).

Apakah itu leveraj?

Leveraj atau dagangan menggunakan margin adalah penyediaan kredit oleh broker untuk dagangan di dalam pasaran kewangan. Dana ini memberi para pelabur peluang untuk membuka kedudukan pasaran dalam jumlah yang lebih tinggi tanpa perlu mempunyai dana yang besar. Bergantung pada broker, pemberian kredit mungkin dalam nisbah yang berbeza-beza: dari 1:1 hingga 1:1000. Saiz leveraj yang besar boleh meningkatkan keuntungan dan, sebaliknya, kerugian.

Adakah artikel ini bermanfaat??
LikeTidak
Sahkan teorinya dengan pelaksanaan
Buka Demo dan dapatkan bahan pendidikan dan sokongan Online dalam bahasa Anda