Pelaburan Yang Menguntungkan | Jenis-jenis Pelaburan | Pelaburan Portfolio | IFCM Malaysia
Broker CFD Dalam Talian IFC Markets

Pelaburan Yang Menguntungkan - Pelaburan Portfolio

Pelaburan Yang Menguntungkan

Pelaburan Portfolio

Portfolio pelaburan merupakan set pelaburan di dalam sebahagian objek kewangan (selaras dengan strategi pelaburan), yang bertujuan untuk memberikan keuntungan maksimum dan risiko yang minimum.

Tujuan utama portfolio pelaburan adalah untuk mendapatkan keputusan yang optimal di dalam skop merialisasikan polisi pelaburan yang dibangunkan melalui pemilihan pelaburan yang menguntungkan dan berkesan. Portfolio terdiri daripada pelbagai jenis aset pelaburan.

Jenis-jenis Pelaburan

Melalui kaedah penjanaan keuntungan dan aras risiko, portfolio pelaburan dibahagiakn kepada beberapa jenis: Konservatif, sederhana dan agresif.

 • Portfolio konservatif berisiko sederhana oleh yang demikian keuntungan portfolio mengandungi pinjaman jangka pendek, bond dan alatan alin dengan risiko yang minimum.
 • Portfolio agresif berisiko tinggi dan portfolio yang amat menguntungkan, yang mengandungi umumnya saham. Porfolio jenis ini biasanya diuruskan oleh pelabur, yang bersedia untuk menerima risiko dan mereka yang mampu bertahan dengan psikologi kadar turun naik yang besar.
 • Portfolio sederhana adalah portfolio seimbang, dan sebagai peraturannya ia mengandungi hasil yang tinggi dan rendah, namun pada masa yang sama mengandungi aset yang dipercayai.

Tujuan utama portfolio pelaburan adalah untuk mendapatkan daripada set aset pelaburan seperti ciri-cirinya, yang tidak dapat diperolehi melalui dana pelaburan secara berasingan. Sasaran utama pembuatan porfolio adalah untuk mendapatkan gabungan optimum risiko dan keuntungan. Risiko kebanyakkannya dikurangkan, apabila pelbagai aset yang tidak berkaitan dimasukkan di dalam portfolio. Dengan kata lain, mempelbagaikan membawa kepada penerunan yang sedikit pada nilai keseluruhan portfolio ketika nilai mana-mana aset menurun dengan mendadak.

Kalsifikasi jenis-jenis pelaburan:

 • Tahap kewujudannya: bukan bahan dan bahan;
 • Kematangan pelaburan: jangka pendek, sederhana dan panjang;
 • Keuntungan: pulangan tinggi, sederhana atau tidak menguntungkan (pelaburan modal di dalam projek sosial dan alam sekitar, yang bertujuan bukan untuk menghasilkan keuntungan);
 • Ciri-ciri penglibatan di dalam pelaburan: pelaburan terus (pelabur secara terus mengambil bahagian di dalam pemilihan objek pelaburan), pelaburan tidak terus ( dana pelaburan, penasihat, mutual funds dan lain-lain menentukan objek pelaburan);
 • Tahap risiko: pelaburan berisiko tinggi, sederhana rendah atau tidak berisiko;
 • Jenis objek pelaburan: sebenar (pembelian modal sebenar), kewangan (pelaburan saham, bond, dan sekuriti lain), ramalan (pembelian aset (pasangan mata wang, logam berharga, saham dan lain-lain) menghasilkan keuntungan melalui kemungkinan perubahan harga pada masa hadapan);
 • Tahap kecairan: tinggi kecairan (di dalam tempoh masa singkat ia boleh diubah menjadi tuani), sederhana kecairan (boleh ditukar menjadi tunai di dalam tempoh 1 hingga 6 bulan), rendah kecairan (boleh ditukar menjadi tunai selepas 6 bulan), tiada kecairan (tidak boleh direalisasikan sendiri, tetapi sebahagian daripada hartanya)

Di dalam proses aktiviti berikut, pelabur berkemungkinan menghadapi masalah mengenai pemilihan objek pelaburan dengan ciri-ciri yang pelbagai. Kebanyakkan mereka membuat pembentukkan set objek pelaburan tertentu, dengan kata lain - pembuatan portfolio. Terdapat pelbagai alatan yang membentuk portfolio pelaburan, namun umumnya adalah: saham, bond, emas, mata wang dan hartanah.

Langkah-langkah pembentukkan portfolio pelaburan

 • Penentuan dasar pelaburan dan jenis portfolio.
 • Penentuan strategi pengurusan portfolio.
 • Analisis aset dan pembentukkan portfolio. Kriteria umum untuk memasukkan aset tertentu di dalam portfolio pelaburan adalah berdasarkan nisbah keuntungan, risiko dan tahap kecairan.
 • Menilai kecekapan portfolio di dalam terma perbandingan secara faktual keuntungan dan risiko.
 • Audit portfolio untuk memastikan tiada kandungan yang bercangah dengan situasi ekonomi semasa, kualiti pelaburan sekuriti dan sasaran pelabur.

Dagangan portfolio di dalam pasaran kewangan

Dengan pembangunan alatan komposit peribadi PCI (Kaedah GeWorko), ia memberikan peluang dagangan portfolio pelbagai aset di dalam pasaran kewangan berbanding dagangan alatan kewangan secara berasingan. Melalui teknologi berikut dagangan portfolio direalisasikan berasaskan pada dua portfolio yang menyerupai dagangan alatan kewangan secara berasingan, dimana satu aset (portfolio dasar) bertindak sebagai bahagian dasar, dan aset lain (portfolio sebutan) bertindak sebagai bahagian sebutan. Selain itu, pedagang memiliki peluang berdagang alatan unik sendiri, yang selaras dengan kadar turun naik pasaran, ramalan gabungan optimum keuntungan dan risiko dan analisis tingkah laku alatan berdasarkan pada data sejarah. Dagangan portfolio melalui teknologi berikut berkemungkinan hanya pada platform dagangan profesional NetTradeX.

Adakah artikel ini bermanfaat??
LikeTidak
Sahkan teorinya dengan pelaksanaan
Buka Demo dan dapatkan bahan pendidikan dan sokongan Online dalam bahasa Anda
Close support
Call to Skype Call to messenger Call to telegram Call to WhatsApp Call Back